Suomen vanhin ortodoksikirkko sai uudet kupolit

Uudet kupolit risteineen on rakennettu Rautalammilla ja ne on kullattu Helsingissä. Ristit nostettiin paikoilleen siunaamisen jälkeen.

Uusi kullattu risti. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannan ortodoksisen kirkon uudet kupolit asettuivat paikolleen juhlallisin menoin. Isä Timo Tynkkynen siunasi uudet kupolit ja ristit ennen niiden paikoilleen asettamista.

- Ristit ovat aina olleet kirkon suojelus ja kaunistus. Meille kristityille risti on merkki pyhitetystä paikasta. Tämän takia uudet kupolit risteineen siunataan, kertoo Timo Tynkkynen.

Lappeenrannan ortodoksinen kirkko on ollut ilman kupoleja vuoden ajan. Vanhat puurakenteiset kupolit poistettiin vuosi sitten niiden huonokuntoisuuden vuoksi.

- Tämä on meille tärkeä hetki. Suomessa rakennetaan harvoin uusia kirkkoja, joten tälläisiä ristejä nostetaan harvoin paikoilleen, Timo Tynkkynen sanoo.

Tynkkysen mukaan vanhan kirkon kunnossapito on haasteellinen tehtävä. Rakennus on museon suojeluksessa ja kaikessa sen kunnostuksessa on otettava huomioon museon vaatimukset. Kunnostustyöt vaativat paljon osaamista ja rahaa.

Lappeenrannan ortodoksikirkon 225-vuotisjuhlaa vietetään 10. lokakuuta, jolloin hiippakunnan piispa toimittaa yhdessä papiston kanssa juhlajumalanpalveluksen.