Peipot ja sepelkyyhkyt muuttokuumeessa

Lintujen syysmuutto jatkuu vilkkaana. Runsaimmin Uudellamaalla parveilevat nyt peipot ja sepelkyyhkyt. Viime yönä maakunnan yli on lentänyt satoja kurkia.

peipot
Peippo
YLE / Jari Flinck

- Ihan runsain laji Uudellamaalla on tällä hetkellä peipot, joita näkee ilmassa tai pelloilla aamuisin. Sepelkyyhkyjä parveilee myös paljon nyt pelloilla. Ihan lähipäivinä niiden isoja pallomaisia parvia näkee paljon, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Södersved ennakoi keskiviikkona, että Uudenmaan yli lentää keskiviikon ja torstain väisen yön tai torstaipäivän aikana satoja, ellei tuhansia kurkia. Lintubongaajien Tiira -havaintosivustojen mukaan muutto on tapahtunut yöllä.

Erikoisen suuria närhi- ja hömötiaisparvia

Närhiä on ollut liikkeellä alkuviikosta poikkeuksellisen runsaasti. Hankoniemen kärjen ohi lepatti maanantaina 1072 närheä, mikä on on suurin yhdellä paikalla laskettu päiväsumma.

Yli tuhat vaeltavaa närheä nähtiin myös Helsingin Vuosaaressa. Myös hömötiaisia on vaeltanut Uudeltamaalta hyvin suurissa parvissa, sanoo Södersved. Hankoniemen kärjessä laskettiin maanantaina lähes 3000 hömötiaisvaeltajaa.

Lähteet: YLE Helsinki