1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harvinainen kalmisto löytyi Kaarinasta

Laaja rautakautinen kalmisto on löydetty Kaarinan Ravattulasta. Löytö on alustavasti ajoitettu myöhäiseen rautakauteen, ristiretkiajalle, joka oli vuosina 1050-1250. Vastaavanlaisia, laajoja ja hyvin säilyneitä kohteita löydetään nykyisin erittäin harvoin.

Kotimaan uutiset
Arkeologit tekevät kaivausta.
Kaarinan Ravattulan rautakautinen kalmistoalue.Juhana Ahlamo

Paikkaa on epäilty kalmistoksi jo aiemmin mm. paikannimen ja maastohavaintojen perusteella, mutta asian varmistavat havainnot ovat tähän asti puuttuneet.

Turun yliopiston arkeologian oppiaineen tekemissä kaivaustutkimuksissa alueelta on nyt paljastunut runsaasti hautoja, niihin liittyviä rakenteita sekä vainajien mukana haudattua pienesineistöä.

Mäellä on rautakauden lopulla todennäköisesti sijainnut läheisen Ravattulan kylän kyläkalmisto.

Paikalta löydettiin myös kivikautiseen asutukseen viittaavia merkkejä, kuten kaksi kivettyä paalunsijaa ja saviastian palasia. Osa keramiikasta on valmistustavan ja koristelun perusteella ajoitettavissa kivikauden viimeiseen vaiheeseen, Kiukaisten kulttuuriin vuosille 2000-1500 eKr.

Löytöpaikka on kyseisen aikakauden alussa ollut pieni meren saari, ja myöhemmin maan kohoamisen seurauksena osa laajempaa niemeä.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi