Lihavuusleikkausten määrä pitäisi tuplata lähivuosina

Lihavuusleikkauksia tehdään tänä vuonna Suomessa 900, mutta määrä halutaan nostaa yli kahteentuhanteen. Vaasassa vierailulla olevat pohjoismaiset alan huiput pitävät leikkausta ylivoimaisena parannuskeinona sairaalloiseen lihavuuteen ja 2-tyypin diabetekseen.

Kotimaa
Sirpa Haapalahti.
Vaasalainen Sirpa Haapalahti kävi lihavuusleikkauksessa vuonna 2007, ja on komplikaatioista huolimatta erittäin tyytyväinen.Juha Kemppainen / YLE
Lihavuusleikkaus Vaasan keskussairaalassa.
Vatsalaukun ohitusleikkaus on rankka prosessi. Kuvaus ja editointi: Juha Kemppainen

Suomessa ollaan vielä jälkijunassa leikkausten määrässä. Täällä tehdään tänä vuonna 900 leikkausta, kun esimerkiksi Tanskassa leikkauksia tehdään 5000. Määrä on Suomessa noussut tasaisesti, mutta tavoitteista ollaan vielä kaukana. Vuonna 2013 Suomessa pitäisi tehdä yli 2000 lihavuusleikkausta.

Tiimiä ei kannata koota muutaman leikkauksen takia

Lihavuuden hoidon asiantuntijat ry:n puheenjohtaja, Vaasan keskussairaalan ylilääkäri Mikael Victorzon tarjoaa lääkkeeksi leikkausten keskittämistä.

- Kannattaisi olla muutama keskus, joissa tehdään leikkauksia isoilla volyymeilla. Victorzonin mukaan nykyään leikkauksia tehdään yhdeksässä sairaalassa ja muutamalla yksityisklinikalla. Tämä riittäisi, jos leikkausten määrää lisättäisiin näissä yksiköissä selvästi.

Victorzonin mukaan on tärkeätä, että hoitotiimi toimii, ja leikkausten ennakko- ja jälkihoito ovat kunnossa. Siksi leikkauksia ei kannata tehdä vain muutamia.

Paras hoitokeino

Göteborgin yliopistosairaalan dosentti Torsten Olbers painottaa, että lihavuusleikkaus on tällä hetkellä tehokkain parannuskeino sairaalloisen liikalihavuuden lisäksi myös 2-tyypin diabetekseen. Leikkaushoitoa vierastetaan Olbersin mukaan turhaan, koska siihen ei ole esimerkiksi diabeteksen kohdalla totuttu.

Tuhansia lihavuusleikkauksia tehnyt Olbers teki torstaina leikkauksen myös Vaasassa. Hän kertoo monien potilaiden ihmetelleen leikkauksen jälkeen, että ohitettiinko vatsalaukku vai kenties aivoissa jotain. Niin suuren muutoksen leikkaus tekee muun muassa siihen, mitä tekee mieli syödä.

Komplikaatioista huolimatta leikkaus kannattaa

Vaasalainen Sirpa Haapalahti painoi pahimmillaan 190 kiloa. Vuoden 2007 vatsalaukun ohitusleikkauksen jälkeen paino on vähentynyt lähes puolella ja diabetes ja uniapnea ovat helpottaneet. Kuukausi sitten hän kävi vielä ns. jälkihoitoleikkauksessa, jossa leikattiin pois ylimääräistä nahkaa.

Leikkaus on tuonut paljon helpotusta, mutta myös erilaisia komplikaatioita. Nahkaa poistettiin pahojen ihotulehdusten vuoksi, ja Haapalahdella on ollut myös vatsahaava ja munuaiskivet. Silti hän ei palaisi entiseen.

- Ne on kaikki olleet parannettavissa. Kyllä jos vertaa neljä vuotta taaksepäin ja tähän hetkeen niin tällä hetkellä olen onnellinen, Haapalahti kertoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Minna Salomäenpää