1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korisliiga

KTP-Basket Kaakon toivo Korisliigassa

Muutamilla sääntöuudistuksilla väritetty Korisliiga käynnistyy perjantaina. Kaakkois-Suomen joukkueista ainoastaan kotkalainen KTP-Basket ilmoittautuu mestaruustaistoon. Kouvolan Kouvot panostaa nuoriin, Lappeenrannan NMKY taistelee puolestaan vielä talousvaikeuksien kanssa.

Kuva: YLE

Kymenlaakson miesten SM-koripallojoukkueet lähtevät kauteen uudistuneilla joukkueilla. Kouvolan Kouvojen joukkue on nuorentunut roimasti ja lähes sen koko avausviisikko on muuttunut viime kaudesta.

- Tavoite on voittaa mahdollisimman paljon pelejä, mutta ei sen kustannuksella, ettei voitaisi peluuttaa nuoria. Yritetään tehdä heistä tulevaisuuden SM-sarjan pelaajia ja toivon mukaan myös miesten maajoukkuepelaajia, sanoo Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen.

Kotkalainen KTP-Basket on myös uudistunut, kun joukkueeseen on tullut tälle kaudelle kahdeksan uutta pelaajaa. KTP yrittää ottaa Kouvojen paikan mestaruustaistossa. KTP voitti suomenmestaruuden viimeksi vuonna 1994.

- Tavoite on olla Suomen paras, päävalmentaja Ray Ailus toteaa lyhyesti.

Amerikkalaiset suuressa roolissa

Korsliigassa amerikkalaispelaajat on vaihdettava käytännössä joka vuosi verotussyistä. KTP:n viime kauden hankinnat osuivat nappiin, mikä saattaa aiheuttaa paineita uusille vahvistuksille. Kolmen sallitun amerikkalaispelaajan lisäksi KTP:n käytössä on viime vuonna Suomen kansalaisuuden saanut Clifton Jones. Jonesille kausi on KTP:ssa toinen.

- Joillakin pelaajilla voi olla paineita. Toiset vain tulevat ja tekevät hommansa ja sellaisia pelaajia me haluamme, Jones sanoo.

Lappeenrannan NMKY taistelee talousvaikeuksien kanssa. Velkaa on puoli miljoonaa euroa ja pelaajasopimuksia tarkistellaan vuodenvaihteessa.

- Vuodenvaihteessa pitää harkita, mennäänkö loppukausi esimerkiksi kahdella jenkillä, seuran puheenjohtaja Pekka Hakkarainen sanoo.

Kaikkien pelaajien sopimukset päättyvät keväällä. Hakkaraisen mukaan sen jälkeen harkitaan, millä sarjatasolla joukkueen kannattaa pelata. Suuria tavoitteita Lappeenrannan NMKY ei siis kauteen aseta. Toivoa antaa kuitenkin kulta-aikojen konkarin, Pasi Riihelän paluu joukkueeseen.

- Loukkaantumiset ovat taakse jäänyttä elämää. Nyt mennään Namikan kanssa niin pitkälle kuin päästään, Riihelä sanoo.

Aikainen aloitus ei saa kiitosta

Kausi alkaa viikon normaalia aiemmin. Koripalloliiton mukaan valmentajat ja pelaajat halusivat ohjelmaan väljyyttä. Kaakkois-Suomessa uudistuksesta ei pidetä.

- En pidä siitä, että näin aikasin aloitetaan. Amerikkalainen varmasti joka joukkueessa vaihtuu, sitten on viikko tai kaksi aikaa hankkia uusi. Mitä sitten, jos sekään ei onnistu. Nyt ei ole myöskään aikaa osallistua kansainvälisiin turnauksiin ennen kauden alkua, Ailus manaa.

- Se alkaa liian aikaisin kaikille seuroille. Joukkueet ovat hirveässä käymistilassa, mikä saattaa näkyä kauden alussa epätasapainoisina otteina eri joukkueiden välillä, sanoo puolestaan Kouvojen Lehtonen.

Tulevalla kaudella nähdään myös sääntöuudistuksia. Esimerkiksi kolmen pisteen heiton raja on siirretty puoli metriä taaemmaksi. Myös kolmen sekunnin alue on kasvanut. Kolmas näkyvä muutos on korin alle lisätty alue, jossa ei tuomita törmäysvirhettä, jos pallollinen pelaaja aiheuttaa kontaktin alueen sisäpuolella olevaan pelaajaan.

KTP-Basket kohtaa perjantaina Lappeenrannassa NMKY:n. Kouvot pelaa Espoossa Honkaa vastaan.