1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosituhattavoitteiden toteutus ontuu juhlapuheista huolimatta

Kansainvälinen yhteisö on vakuuttanut New Yorkissa sitoutumistaan YK:n vuosituhattavoitteiden toteuttamiseen. Maailman köyhyyden ja nälän puolittamiseen tähtäävien tavoitteiden seurantakokous päättyy myöhemmin keskiviikkona. Kansalaisjärjestöistä kokous saa jo nyt kritiikkiä.

Ulkomaat
Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuu YK:n istuntosalissa New Yorkissa
Andrew Gombert / EPA

Suomalaisvaltuuskuntaan kuuluva Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepan) kampanja- ja viestintäjohtaja Mika Railo ei ole tyytyväinen huippukokouksen loppuasiakirjaan.

- Kansalaisjärjestöjen näkökulmasta se on meidän mielestämme toivottoman laimea ja ylimalkainen. Konkreettisia toimia ja toimenpideohjelmia ei ole. On vain paljon hurskaita toiveita siitä, mitä kaikkea olisi kiva kun tapahtuisi, Railo katsoo.

Railo pitää jo selvänä, ettei jäljellä olevien viiden vuoden aikana kaikkia kahdeksaa YK:n vuosituhattavoitetta saavuteta. Hänen mukaansa esimerkiksi naisten aseman ja synnytysterveydenhoidon parantamisessa ollaan pahasti tavoitteista jäljessä. Kymmenessä vuodessa edistystä on Railon mielestä tullut ainakin koulutusasioissa.

- Tällä hetkellä maailmassa yhdeksän kymmenestä lapsesta pääsee kouluun ainakin muutamaksi vuodeksi, mikä on sinänsä todella merkittävä ja hieno saavutus, Railo sanoi.

"Visio ja uskallus paremmasta puuttuu"

Railo arvioi, että valtioilta puuttuu yksinkertaisesti poliittista tahtoa vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

- Näinä aikoina jotenkin pelkästään se, että saadaan tällainen loppuasiakirja valmiiksi on jo suuri saavutus. Tuntuu jotenkin, että se visio ja uskallus paremmasta puuttuu ja nyt todella edetään aika pienin askelin, Railo kertoi.

Vuosituhattavoitteiden toteutuminen ja sen myötä maailman epäoikeudenmukaisuuksien ja hädän vähentäminen edellyttäisi teollisuusmailta paitsi lisää silkkaa rahaa myös valmiutta luopua tietyistä omista eduistaan.

Halonen odottaa Suomelta ryhtiliikettä

Presidentti Tarja Halonen patisti Suomen kokouspuheenvuorossa tiistaina kansainvälistä yhteisöä toimimaan vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi. Suomi on Halosen mukaan täysin sitoutunut vuosituhannen kehitystavoitteisiin.

Juhlapuheista huolimatta Suomi ei kuitenkaan ole hoitanut leiviskäänsä kansainvälisten lupausten mukaisesti. Suomen kehitysyhteistyömäärärahat ovat edelleen alle kansainvälisesti sovitun tavoitteen, joka olisi 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomi laahaa esimerkiksi muita Pohjoismaita Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa jäljessä.

YLE uutisille antamassaan haastattelussa Halonen sanoi Suomella olevan ryhtiliikkeen aika.

- Verrattuna muihin Pohjoismaihin, niin Suomi on se jäljessä kulkija. Luulen jotenkin niin, että meillä ei aina muisteta sitä prosenttilaskun perustaa, eli sitä että silloin kun on huono vuosi, silloin käytetään sitä samaa prosenttilaskua, niin silloin tulee vähemmän rahaa. Että siinä mielessä meidän kyllä nyt vain pitää itse ryhdistäytyä, Halonen vaatii.

Halonen vakuutti huippukokouksessa Suomen saavuttavan kehitysapumäärärahojen 0,7 prosentin tavoitteen vuoteen 2015 mennessä.

Lähteet: YLE Uutiset / Paula Vilén, New York

Lue seuraavaksi