Lehtomäki tuohtui Talvivaara-kohusta

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) on tuohtunut perheensä osakkeista kaivosyhtiö Talvivaarassa syntyneestä kohusta. Ministeri kertoo pyrkineensä edistämään avoimuutta kertomalla Talvivaara-kytköksistään. Lehtomäen perheen osakeomistusten arvo Talvivaara-kaivosyhtiössä kohoaa satoihintuhansiin euroihin.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki
Ympäristöministeri Paula Lehtomäki kertoi keskiviikkona, että hän ei ole ollut tänä vuonna osallistunut Talvivaara-päätöksiin valtioneuvostossa.

Lehtomäki kertoi keskiviikkona, että hän ei ole ollut tänä vuonna osallistunut Talvivaara-päätöksiin valtioneuvostossa.

- Olen pyrkinyt olemaan huolellinen ja katsomaan päätöksentekolistat niin, että sellaisia konkreettisia päätösasioita ei ole ollut. Kuten eilen totesin tämänkaltainen sidonnaisuus saattaa jatkossa tehdä minusta esteellisen osallistumaan päätöksentekoon, mutta tämä ajatus on ollut minulla tässä mukana, Lehtomäki sanoi.

Mutta tänä vuonna ei siis ole sellaisia päätöksiä ollut?

- Käsitykseni mukaan ei ole ollut.

Mahdollinen jääviystilanne on kuitenkin edessä ensi keväänä, jolloin hallitus käsittelee Talvivaaran mahdollisia uraanilupia. Lehtomäki on asiasta tietoinen.

- Mitä suurimmalla todennäköisyydellä katson itseni esteelliseksi, Lehtomäki ennakoi tulevaa.

Lehtomäki pettyi loanheittoon

Lehtomäki oli keskiviikkona harmissaan Talvivaara-asian nostattamasta kohusta.

- Minä ihmettelen sitä, että kun olen omaehtoisesti pyrkinyt tuomaan eduskunnalle sellaista informaatiota, jota ei välttämättömästi edellytetä, niin ei siitä kyllä kiitostakaan saa, Lehtomäki sanoi.

Lehtomäki myöntää, että hänen selvityksensä saattoi jonkun tulkinnan mukaan olla riittämätön.

- Mutta olen omaehtoisesti pyrkinyt avoimuutta lisäämään. Jos avoimuutta edistää, tulee kuraa niskaan, jos avoimuutta ei edistä, tulee kuraa niskaan. Aika vaikea on pian poliitikon tässä ilmapiirissä toimia, Lehtomäki paukuttaa.

Eduskunnassa käydyssä keskustelussa Lehtomäkeä kiitettiin perheensä Talvivaara-kytköksen paljastamisesta. Lehtomäkeä arvosteltiin kuitenkin siitä, että tarkemmat tiedot omistuksesta selvisivät vasta tiedotusvälineiden kautta.

Perheellä lähes 300 000 euron omistukset

Lehtomäen puoliso omistaa kaikkiaan 51 320 Talvivaaran osaketta. Määrä vastaa tämän aamupäivän kurssilla (5,24 euroa osakkeelta) liki 270 000:ta euroa. Ministerin kahdella alaikäisellä lapsella on Talvivaara-omistusta yhteensä 3 550 osakkeen eli nykykurssilla vajaan 19 000 euron arvosta. Yhteensä Lehtomäen ydinperheessä on näin lähes 300 000 euron Talvivaara-omistukset. Osakkeet on hankittu alkuvuodesta 2010.

Lehtomäellä itsellään ei ole omistusta kaivosyhtiössä. Tiedot osakeomistuksista ilmenevät Arvopaperikeskuksen rekisteristä.

Lehtomäen Talvivaara-kytkökset nousivat esiin tiistaina eduskunnassa, kun vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kyseli tämän sidonnaisuusilmoituksen muutosten perään. Lehtomäki oli merkinnyt ilmoitukseen muutoksen, jonka mukaan hänen perheenjäsenillään on "merkittävä määrä" Talvivaaran osakkeita. Asian käsittelyä päätettiin kuitenkin siirtää, sillä Lehtomäki ei ollut itse paikalla eduskuntasalissa.

Myöhemmin tiistai-iltana Lehtomäki kieltäytyi kommentoimasta tarkemmin lähipiirinsä omistuksia kaivosyhtiössä. Hän sanoi laajentaneensa itse ilmoitusta sidonnaisuuksistaan avoimuuden ja viime aikojen esteellisyyskeskustelun vuoksi.

Valtio tuki kaivostoiminnan aloittamista Talvivaarassa lähes 60 miljoonan euron panostuksella muun muassa kaivosalueen rataan ja sähkö- ja vesijohtoverkostoon. Päätökset tuista tehtiin kolmisen vuotta sitten.