Kalliit jätevesiremontit saattavat olla turhia

Ympäristöministeriön uudet esitykset jätevesiasetuksesta hämmentävät kunnissa. Valtion toimet koetaan poukkoileviksi ja monet haja-asutusalueen asukkaat ovat ehtineet jo teettää kalliita remontteja, jotka saattavat osoittautua turhiksi.

Kotimaa

Haja-asutusalueiden asukkaiden pitää hoitaa jätevesien käsittely vuoteen 2014 mennessä, jolloin uusi laki on tulossa voimaan. Eilen tiistaina ympäristöministeri Paula Lehtomäki esitti, että sosiaalisin perustein remonttia voisi lykätä vielä pari vuotta ja lisäksi yli 68-vuotiaat vakituiset asukkaat vapautettaisiin siltä kokonaan.

Vihtiläisen Erkki Sirenin pihaan ajoi pari vuotta sitten kaupustelija, jolla oli myydä jätevesijärjestelmä asennettuna. Se oli kyllä kunnan ehdottamaa järjestelmää kalliimpi, mutta kaupustelija osasi hommansa ja häneltä laite ostettiin. Systeemi maksoi yli 10 tuhatta euroa eikä se edes toiminut.

- Tämä ei ainakaan alkanut kovin lupaavasti. Vuosi meni, ennen kuin tää saatiin kuntoon ja en tiedä toimiiko se vieläkään, kertoo Siren pihallaan.

Eilen esitetty ikärajakin tarkoittaa sitä, että Sirenien tyyris remontti saattaa osoittautua turhaksi. Tämä harmittaa Sireniä tietenkin entisestään.

Uudet esitykset hämmentävät kunnissa

Soittokierros kuntiin kertoo, että hämmentyneitä ollaan sielläkin. Ympäristöministeriön toiminta koetaan poukkoilevaksi, eikä kukaan oikein tiedä mitä nyt pitäisi tehdä. Vihdin kunnan rakennustarkastaja Pekka Laitinenkin toivoo selviä päätöksiä nopeasti.

- Julkisuudessa on ristiriitaista tietoa ja keskustellaan siitä, pitäisikö päätöksiä lykätä vai ei. Olennaista ei ole lykääntäkö, vaan se että saadaan selkeä piste, ja tiedetään mitä tulee tapahtumaan.

Ihmisten epätietoisuutta on kuitenkin jo ehditty käyttää hyväksi. Sireneillekin taidettiin myydä keskeneräinen keksintö.

- Tämä oli varmaan aika alkua myyjällekin. Mitä olen testejä lukenut niin tämä on ollut kaikista huonoin. Olisi pitänyt enemmän ottaa selvää, ennen kuin ratkaisi tämän homman, toteaa Siren jälkiviisaana.

Ympäristökeskus korostaa, että jätevesien käsittely ei vaadi läheskään aina kalliita järjestelmiä koteihin ja mökeillä hommasta voi selvitä kokonaan ilman kustannuksia.

Lähteet: YLE Uutiset / Kirsi Tirkkonen