Atso Almila tuntee Star Warsin voiman

Kapellimestari Atso Almila johtaa Karjalan sotilassoittokunnalla vahvistettua Joensuun kaupunginorkesteria Joensuu Areenalla perjantai-iltana. Silloin soivat tutut sävelet elokuvista Avaruusseikkalu 2001, Star Wars, Apollo13 ja ET. Almila sanoo, että kun Star Warsin teema soi, niin kylmät väreet käyvät selkää pitkin ja voi lähes tuntea itsessään elokuvasta tutun lauseen voima olkoon kanssanne.

Tähtien sota (1977 elokuva)
Joensuun kaupunginorkesteri

Tähtien sota -kaltaisia konsertteja on kokeiltu ennen Joensuuta jo hyvin monessa kaupungissa, kertoo Almila. Kokemus niistä on ollut hyvin positiivinen, uusia yleisöjä on näin saatu kuuntelemaan kanpunginorkestereita.

- Pitää muistaa, että olemme yleisön palvelijoita ja kaupunkilaisia varten. Meidän pitää soittaa hyvin monenlaista musiikkia, sanoo useita kaupunginorkestereita johtanut Atso Almila.

Kiitosta riittää Almilalta myös maailman elokuvasäveltäjille, kuten John Williamsille.

- Elokuvasävelmät ovat soittajille aivan yhtä haastavia, kuin monet klassisen musiikin mestarien teoksetkin. Mahtavaa, että elokuvien tekijät keksivät aikoinaan käyttää sinfoniaorkesteria tehokeinona, sanoo Almila.

Miksaajalla töitä

Joensuun Areena asettaa sinfoniaorkesterin ja sotilassoittokunnan yhdistelmälle paljon haasteita. Areena on tilana niin iso, että ääntä joudutaan vahvistamaan. Se taas tarkoittaa sitä, että jokainen soitin saa kylkeensä mikrofonin, jonka kautta instrumentin ääni ajetaan miksauspöydän kautta vahvistimiin. Konsertti vaatii paljon kalustoa ja ääniteknistä osaamista.

Konsertin visuaalisesta ilmeestä huolehtii Joensuun Ammattikorkeakoulu. Videoilla nähdään paljon avaruusaiheisia juttuja, ei pelkästään Star Warsin hahmoja.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen