1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ateria-automaatti ruokkii vanhukset tulevaisuudessa

Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön ateria-automaatit vanhusten ateriapalvelussa. Kotiin sijoitettava pakastimen, uunin ja tietokoneen yhdistelmä lämmittää kotiin toimitettavat ateriat ja muistuttaa vanhuksia ruoka-ajoista.

Helsinki käyttää ateria-automaattia vanhusten ruokapalvelussa. Kotiin tuotavat ateriat säilytetään pakastimessa ja lämmitetään laitteen uunissa. Kuva: YLE

HELSINKI Menumat on käytössä vajaalla parilla sadalla Helsingin terveyskeskuksen kotihoidon asiakkaalla ja tarkoituksena on lisätä asiakkaiden määrää tulevaisuudessa, kertoo kotihoidon ohjaaja Susanna Heiskanen Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta.

– Tämä on halvempi ratkaisu asiakkaalle. Ei tule sitä riskiä, että on tilattu kaappi täyteen ruokaa ja vanhus joutuu sairaalaan ja ruoat menee pilalle. Ateriat säilyvät hyvin pakasteena automaatissa.

Kuukausittain vaihtuva ruokalista käsittää 40 pääruokaa ja 20 jälkiruokaa, jotka vanhus voi lämmittää itselleen parhaiten sopivaan aikaan. Menumatin juju on se, että kone myös neuvoo asiakasta puheella.

– Hän ottaa valitsemansa ruoan, panee pakastimen kiinni ja avaa uunin luukun ja laite sanoo "Pane ateria nyt". Sitten se laitetaan uuniin ja suljetaan luukku ja laite käynnistyy automaattisesti, kertoo Menumat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Penttinen.

Aterian voi nauttia silloin, kun itse haluaa

Tottunut käyttäjä rouva Maija-Liisa Taavela kiittelee laitteen toimintaa.

– Minä kyllä käytän sitä omaa tahtiani, enkä jää aina odottamaan tätä neuvoa, mutta se on erittäin hyvä monelle ihmiselle, että tulee tämmöinen suullinen neuvo.

Yhden päivän aterian hinta on asiakkaalle 8,50 -10 euroa. Maija-Liisa Taavela on valmis maksamaan ateriasta pyydetyn hinnan, myös laitteen täsmällisyys miellyttää.

– Minusta se on kohtuullinen hinta. Ja sitten tätä pitää verrata vielä ruuan tuomiseen. Ruoka on nyt aina ajallaan, kun sanotaan, että se tulee kello kaksi, niin se tulee kanssa kello kaksi.

Helsingin lisäksi Menumat on käytössä Keravalla ja on tulossa koekäyttöön myös espoolaiseen palvelutaloon.