1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Miehet sulkevat silmänsä diabeteksen riskiltä

Suomalaisista 70 prosenttia ei usko, että diabetes tulee omalle kohdalle. Suomen Diabetesliiton mukaan etenkin nuoret ja keski-ikäiset miehet ovat kuuroja valistukselle.

Kuva: AP Graphics Bank.

Helsingistä tänään alkava valtakunnallinen Riskitesti-kiertue tarjoaa mahdollisuuden selvittää oma sairastumisriski. Suomen Diabestesliiton koulutuspäällikön Outi Himasen mukaan tyypillistä on, ettei ihminen usko omaan sairastumiseensa.

– Sairaus ei aiheuta alussa vakavia oireita. Lieviin oireisiin ei havahduta - väsymys, janon tunne, tiheät vessakäynnit hukkuvat arjen pyöritykseen.

Diabetesliitto pyrkii herättelemään suomalaisia ennenkuin diabetes on aiheuttanut vakavia lisäsairauksia. Diabetes aiheuttaa kohonnutta verenpainetta, rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja sokeriarvojen kohoamista.

Näiden myötä sydän- ja verisuonisairauksien riski lisääntyy merkittävästi. Samalla vaikutusta on munuaisten toimintaan, silmänpohjiin, ja lisäksi moni kärsii hermosto-ongelmista jaloissa, esimerkiksi lisääntyneestä riskistä huonosti paraneviin haavaumiin.

– Miten saataisiin etenkin nuoremman polven miehet mukaan, se on aina ongelma. Suomalaiset kyllä yleensä ovat kiinnostuneita terveydestään. Diabetes on sairaus, jota voidaan ehkäistä. Ja siihen riittävät pienet elintapojen muutokset, koko elämää ei tarvitse muuttaa, kertoo Himanen.

Riskikartoitus antaa tietoa

Diabetesliiton Riskitesti-kiertueella voi testata oman riskinsä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Testi pohjautuu laajempaan Finnrisk-tutkimukseen, josta on poimittu diabetekseen vaikuttavat kohdennetut kysymykset.

– Kakkostyypin diabetekseen liittyy hyvin vahvasti ylipaino. Myös perimällä on vaikutusta; kannattaa siis miettiä, löytyykö suvusta paljon ylipainoisia ihmisiä ja onko heillä ollut diabetes, sanoo koulutuspäällikkö Outi Himanen.

Tutkimusten mukaan jo nyt arviolta joka kymmenes suomalainen sairastaa kakkostyypin diabetesta. Heistä puolet eli 250 000 sairastaa tietämättään.

– Jos lääkäri on vaikkapa terveystarkastuksessa huomauttanut riskistä, kannattaa pyytää päästä sokerirasituskokeeseen. Silloin voidaan varmistaa, sairastaako jo mahdollisesti diabetesta.

Suomen Diabetesliiton Riskitesti-kiertue käynnistyy Espoon kauppakeskus Sellosta 24.-25.9.