Varusmiehen munkki keveni

Terveellisemmät välipalat ovat ilmestyneet sotilaskoteihin. Huoli varusmiesten lisääntyneestä herkuttelusyömisestä sai myös Lahden Hennalan sotilaskodin kehittämään kevyempiä välipalavaihtoehtoja.

Armeijan majoitustilat
Munkin paistamisessa käytetään nykyään rypsiöljyä.
Eniten sotilaskodissa syödään munkkeja.YLE / Juha-Pekka Huotari

Aamukuudelta alkaa Hennalan sotilaskodin leipomossa munkkien valmistus. Tämän vuoden ajan munkit on paistettu rypsiöljyssä, joka on terveellisempää kuin aiemmin käytetty kova rasva.

Varusmies Sami Heikkilä ei ole huomannut munkkien maussa mitään eroa, vaikka resepti on vaihtunut.

- Nämä uudet munkit maistuvat ihan samalle. Edelleen ne ovat hyviä.

Heikkilän mukaan varusmiehet syövät herkkuja, koska se piristää mieltä ja kehoa.

- Jaksaa seuraavana päivänä paremmin, kun on saanut hyvät munkit syötyä.

Ruisleivän suosio kasvaa

Makeiden leivonnaisten lisäksi sotilaskodeissa on muutettu suolaisia tuotteita kevyemmiksi.

- Ollaan lisätty paljon vihanneksia. Lisäksi käytetään vähärasvaisia juustoja ja leikkeleitä, kertoo sotilaskodinjohtaja Päivi Laine-Alonen.

Lisäksi sämpylöihin ja patonkeihin lisättiin siemeniä eikä ihan vaaleaa vehnätuotetta ole tarjolla lainkaan.

- Ruisleipään on kehitetty erilaisia täytteitä ja sen menekki onkin lisääntynyt huomattavasti.

Reseptit kootaan kirjaksi

Sotilaskodeissa päättyy tänä syksynä vuoden kestänyt projekti, joka sai alkunsa Varusmiesten ravitsemus -tutkimuksen myötä.

-Tämä on ollut hyvä projekti, jonka aikana on saatu uusia tuotteita aikaan. Toivottavasti se myös konkreettisesti näkyy varusmiesten painonhallinnassa ja terveellisemmässä ravitsemuksessa, Päivi Laine-Alanen toivoo.

Sotilaskodeissa ympäri maan kehitetyt ja testatut uudet välipalat aiotaan koota kirjaksi, jota kaikki sotilaskodit voivat hyödyntää.

Pitsat tilataan portille

Eivät herkut ole sotilaskodeista kokonaan katoamassa.

- Mielestäni herkkuja tarvitaan. Jos meiltä ei saa herkkuja, varusmiehet hakevat ne tien toiselta puolelta kaupasta, Laine-Alanen tietää.

Jo nyt varusmiehet tilaavat iltaisin portille kymmeniä pitsoja.

Lähteet: YLE Lahti / Sara Malmberg