1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tehtävävihko

Lyska kerätään talteen

Lyseonpuiston lukion historiaa talletetaan Lyska talteen -keräyksellä. Keräykseen kelpaavat esimerkiksi kouluasut, mailat, hokkarit, kouluvihkot, herbaariot ja runot.

Lyseonpuiston lukio Rovaniemellä on parhaillaan remontoitavana. Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Tavoitteena on löytää koulun, sen oppilaiden ja opettajien esineistöä sadan vuoden ajalta suurnäyttelyä ja Lapin Maakuntamuseota varten. Keräyspäällikkö Olavi Oksmanin mukaan keräykseen kelpaavat esimerkiksi kouluasut, mailat, hokkarit, kouluvihkot, herbaariot ja runot. Oksman sanoo, että esineellä on oltava mukanaan myös hyvä tarina sitä elävöittämään.

Lyseonpuiston koulun satavuotisnäyttely pidetään maakuntakirjastossa keväällä 2012.

Lukio on toiminut useissa rakennuksissa ja sillä on ollut monta nimeä. Se oli pitkään myös Pohjois- ja Koillis-Lapin ainoa yliopistoon johtava opinahjo. Ensimmäisistä oppilaista tunnetuin oli monin tavoin Rovaniemellä vaikuttanut jääkärikenraali Pietari Autti. Hänen kanssaan koulun aloitti Aarne Tuovinen, opettajana tunnettu Tuovis-pappi.

Koulun materiaalinen menneisyys on vähäinen. Siihen kuuluu vuosikertomuksia ja rehtorien muotokuvia. Oppilaista jäljellä ovat vain heidän nimensä.