Stand up juurtunut Suomeen

Stand up -komiikka on Suomessa suositumpaa kuin koskaan. Melkein kaikki Turussa torstaina alkaneen Stand Up Turku -festivaalin esitykset on myyty loppuun. Lavoilla ovat lähes kaikki Suomen stand up -huumorin suurnimet André Wickströmistä Krisse Salmiseen.

Stand up -koomikko Ida Grönlund pystyy naurattamaan hymyilemättä kertaakaan esityksensä aikana. Kuva: YLE / Joona Haarala

Stand up -huumori on Suomessa ollut pinnalla reilun kymmenen vuoden ajan. Mustaa huumoria esittävä helsinkiläinen Ida Grönlund uskoo, että stand upista on tullut vakavasti otettava taidemuoto.

– Esimerkiksi minun mummoni ja isäni suhtautuvat aina hirveän skeptisesti tähän. He sanovat, että tämä on vain muoti-ilmiö, joka menee ihan kohta ohi. Tämä on ollut nyt reilut kymmenen vuotta Suomessa, eikä loppua näy.

Stand up -koomikko Ida Grönlund on jo siinä vaiheessa uraa, että hän elättää itsensä komiikan tekemiselle.

– Saan tehdä sitä mitä haluan. Ei sillä rikastumaan pääse, mutta tulen sillä toimeen.

Stand upia vakavalla tyylillä

Turun Monk-klubilla torstaina esiintynyt Ida Grönlund hämmensi yleisöä esiintymällä haudanvakavana, säestäen itseään pianolla mollisävelin. Grönlundin stand up toimi ja yleisö nauroi katketakseen.

– Olen vakava tyyppi ja surumielinenkin jopa, mutta osaan tehdä siitä nykyään komiikkaa. Voisin sanoa, että parodioin itseäni.

Grönlundin Käsi, joka päiväkirjaani kirjoittaa -tarina kertoo nuoresta aikuisesta naisesta, joka on kaksi päivää toiminut ala-asteen opettajana ja kyllästynyt oppilaihin. Nainen on teininä rakastanut palavasti Ressu Redfordia ja jumaloi kitaristi Slashia. Nainen rakastaa myös esineitä ja haluaa halia niitä. Tarinan nainen on hieman hullu.

– Se on helpottavaa, että mielenterveydellisistä ongelmista voi puhua avoimesti ja tunnustaa itselleen, että on välillä vähän hullu.