1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Poko hiljenee, Epe pisti Rattaan pyörimään

Kun Poko Records keskittyy vanhoihin nimiinsä, eikä enää hanki uusia artisteja, päätti Epe Helenius pistää pystyyn uuden levy-yhtiön. Kotimaisten musiikkikonkarien yhtiö saikin todellisen unelma-alun, kun ensimmäinen julkaisu tärähti listaykköseksi ja myi heti kultaa.

Epe Helenius Tampereen radion studiossa. Kuva: Yle Tampere

- Pidän huolta Pokon vanhoista artisteista ja katalogista. Pari vuotta sitten Emissä tehtiin linjaus, että uusia artisteja ei Pokolle enää signata, Helenius kertoo Emin hoteissa olevan yhtiön tilanteesta.

Tiikeri ei kuitenkaan pääse irti juovistaan. Heleniuksen mielestä työn suola on uusien artistien löytäminen. Pelkkä katalogityöstäminen ei miehelle riitä.

- Olen aina tykännyt löytää uusia artisteja ja lähteä työstämään niitä. Jo puolitoista vuotta sitten perustin pienen Sound of Finland indie-labelin. Sinne on kiinnitetty lupaavia indierokkareita.

Lisäksi äskettäin syntyi Heleniuksen, Gabi Hakasen ja Wemppa Koivumäen perustama Ratas Music Group. Ensimmäinen julkaisu oli Olli Lindholmin soololevy syyskuun alussa. Se nousi listaykköseksi ja myi kultaa.

Musiikkialan kriisi ei heilauta

Musiikkialan sanotaan olevan murroksessa, kun levyjen myynti laskee, piratismi ja muuttuvat jakelukanavat leikkaavat voittoja. Helenius myöntää, että uusi yhtiö on riski, mutta asioita on pyritty lähestymään uudella tavalla.

- Projekteissa talous pitää rakentaa järkevästi ja meillä Rataksessa ei ole kiinteitä kuluja. Siinä on itse asiassa paljon samaa ideaa, mitä mulla oli, kun aikanaan perustin Pokon. Kaikki saivat silloin kuukausipalkkansa levykaupasta ja Pokoa tehtiin iltahommina. Sitä oli pyöritetty neljä-viisi vuotta, ennen kuin sinne palkattiin ensimmäinen työntekijä, Helenius muistelee.

Yhtiön toimisto toimii virtuaalisesti, Ratas musicin hallituksen puheenjohtajana toimiva Epe Helenius kertoo.

- Kaikki musiikki ja dokumentaatio skannataan nettiin ja me pääomistajat toimimme kolmesta eri paikasta.

Artistit mukaan yhtiöön

Ratas on saanut heti alkutaipaleellaan mukaan nimekkäitä pitkän linjan artisteja. Mukana ovat mm. Tuomari Nurmio, Sir Elwoodin hiljaiset värit ja Olli Lindholm. Houkuttelu uusiin leipiin on ollut helppoa, kun artistit ovat tuttuja jo ennalta.

- Näitähän on näitä it-miljonäärejä, jotka ovat lyöneet levybisnekseen rahaa. Kyllä aluksi heidän pitää todistaa artisteille osaavansa tämä bisnes. Me ollaan onneksi työnäytteemme jo annettu, Helenius naurahtaa.

Uuden yhtiön yksi erikoisuus on myös artistien kiinnittäminen yhtiöön omistajiksi. Eivätkö artistit enää olekaan rahan päälle ymmärtämättömiä taiteilijoita?

- Tietyssä uransa vaiheessa olevat artistit ovat kiinnostuneita tästä. Monet artistit toimivat niin itsenäisesti, että lopulta on aika vähän palveluita, mitä he levy-yhtiöltä tarvitsevat.

Omistaminen on myös keino sitouttaa, Helenius myöntää.

- Ulkopuolelta saa tulla aika houkuttelevia tarjouksia, että omasta firmasta lähdet lätkimään, Helenius nauraa.

Uusia nimiä tilanteen mukaan

Ratas on myös nostamassa uusia nimiä Suomen musiikkikentälle, mutta pääpaino on asemansa vakiinnuttaneissa nimissä.

- Kyllä me tullaan tekemään signauksia myös asemansa vakiinnuttaneiden nimien ulkopuolelta. Nyt on The Blanko, joka on ainoa aloitteleva nimi. Lähtökohta on kuitenkin se, että me ollaan mahdollisimman hyvä yhtiö näille omistaja-artisteille ja resurssien mukaan tehdään uusia tuotantoja. Ehkä 1-2 vuodessa, Helenius pohtii.