Tekeekö täysikuu meidät hulluksi?

Täydenkuun aikaan liittyy toinen toistaan kummallisempia kokemuksia. Yhdeltä kuu vie unet, toisen se saa soittamaan viranomaisille perättömiä puheluita. Mihin täydenkuun voima perustuu?

Planeetat ja kuu (Aurinkokunta)
Täysikuu
Derrick Frilund / Yle

Parikymmentä vuotta poliisina työskennellyt vanhempi konstaapeli Mika Ahvanainen väittää törmäävänsä kuun vaikutukseen aina täydenkuun aikaan. Kuun valvottavan vaikutuksen lisäksi täysikuu näkyy myös poliisin tehtävämäärissä.

- Varsinkin öisin, kun kuu paistaa pilvettömältä taivaalta, soittojen määrä meille ja hätäkeskukseen on jonkin verran suurempi kuin muuhun aikaan.

"Täydenkuun tehtäviä" ovat Ahvanaisen mukaan etenkin sellaiset, joissa hätäkeskus luulee soittajan olevan tosissaan, mutta paikan päällä hälytys huomataan täysin turhaksi. Konstaapeli paljastaa, että nämä tapaukset kuitataan toisinaan hätäkeskukselle laulamalla Täysikuuta.

- Tehtävät menevät usein "Twilight Zonelle", eli ovat henkimaailman juttuja. Asiakas soittaa ja ilmoittaa, että naapuri lähettää säteitä katon tai seinän läpi. Joskus poliisipartio paikalle päästyään estää säteilyn - poliisi voi olla vähän mukana, mutta asiakkaalle ei saa valehdella, Ahvanainen sanoo.

Ahvanaisen mukaan nytkin taivaalla loistava täysikuu on jo näkynyt poliisin ja hätäkeskuksen kiireissä.

Tiedemaailma ei kuuhulluuteen usko

- Uskoakseni kyllä, vastaa THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma, kun häneltä tiedustellaan sitä, nukuttaako häntä täydenkuun aikaan.

Lauerma on taustaltaan unen ja vuorokausirytmin tutkija. Hänen mukaansa vastaus siihen, voiko kuu vaikuttaa ihmiseen, on tieteellisen tutkimuksen perusteella selkeästi kielteinen.

- On yksittäisiä tutkimuksia, joissa on saatu jonkinlaisia korrelaatioita esimerkiksi rikosten esiintyvyydessä, mutta tutkimukset eivät ole olleet toistettavissa. Ollakseen vakuuttava tiedon täytyy olla sellainen, että se toistuu riittävässä selvityksessä. Muussa tapauksessa ilmiö saattaa johtua sattumasta.

Kokemus kuunkierron voimasta ihmiseen on silti hyvin yleinen. Useimmiten sen on selitetty johtuvan eräänlaisesta biologisesta vuorovesi-ilmiöstä. Kun kuu kerran pystyy synnyttämään vuoksen ja luoteen, miksi se ei vaikuttaisi ihmiseen, joka on kuitenkin suurimmalta osin vettä?

- Sellaista selitystä on hyvin pitkään haettu, mutta kokonaisuutena alan tutkimus ei puolla sitä, että olisi olemassa ihmisen sisäinen vuorovesi-ilmiö, Lauerma sanoo.

Johtuuko kuun mahti valikoivasta muistista?

Tutkimusprofessori Hannu Lauerman mukaan on useita selittäjiä sille, miksi kuunkierron uskotaan vaikuttavan ihmiseen. Ajatuksen historialliset juuret löytyvät siitä, että naisen kuukautiskierto vastaa kutakuinkin kuun kiertoa. Olennaisin selitys näyttää kuitenkin olevan se, että ihminen yksinkertaisesti kiinnittää tiettyihin kuunkierron vaiheisiin enemmän huomiota kuin toisiin.

- Kun täysikuu näkyy, se on hieno ja mieleenjäävä näky. Jos silloin sattuu kärsimään esimerkiksi unettomuudesta, se jää mieleen. Sen sijaan kaikki ne yöt, jotka on vietetty unettomuuden kourissa muulloin kuin täydenkuun aikaan, sulautuvat muistikuvien maassaan, eivätkä nouse esiin samalla tavalla, Lauerma perustelee.

Lauerman mukaan kuun voimiin uskominen - kuten moni muukin pinttynyt taikauskoinen käsitys - johtuu siis ihmisen valikoivasta muistista.

- Ihminen muistaa käyntinsä tietyssä marketissa, jos hän on käynyt kyseisessä kaupassa vain yhden kerran elämässään, vaikkapa ennen jotakin tiettyä juhannusta vieraalla paikkakunnalla. Mutta ihminen ei muista niitä käyntejä lähimarketissa, joita hän on tehnyt satoja.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen