Tinkiminen kuuluu kaupankäyntiin

Ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa. Tämä sääntö pätee melkein missä tahansa kaupankäynnissä ja siksi on hyvä pitää mielessä tinkimisen mahdollisuus. Nykyään yhä harvemmat kuitenkin kehtaavat tinkiä esimerkiksi torilla.

torikauppa
Mies maksaa käteisellä kioskiostoksensa.
Kalevi Oksanen käyttää mielellään käteistä.YLE / Petra Ristola

Torikauppias Arja Laitinen Lahden torilla on ihan erilainen torimyyjä kuin kauppias vaikkapa turkkilaisessa basaarissa.

Turkkilaiseen tai eteläeurooppalaiseen markkinakauppaan kuuluu tinkaaminen hinnasta. Kauppiaat haastavat jopa päälle käyvästi asiakkaita tinkimään ja hinta löytyy joskus pitkällistenkin neuvottelujen, sovittelujen ja kenties kaupanpäällisten jälkeen.

Toista on Lahden torilla. Yleensä Arja Laitinen saa tuotteestaan sen hinnan, minkä pyytää. Jotkut vanhemmat ihmiset tai muuten suulaat saattavat laittaa kauppiaan joskus koville ja ovat suorasukaisia hintavaatimuksissaan.

- Ihan poissuljettua ei ole sekään, että herne- tai porkkanapussi lentää, kun en suostu alentamaan hintaa, kertoo Laitinen.

Laitisen mukaan suomalaisella torikauppiaalla on aika vähän tinkimisen varaa, korkeintaan muutamia kymmeniä senttejä. Isot marketit ostavat tuotteita tonneissa jälleenmyyntiin, torikauppias muutamia kymmeniä kiloja.

- Ostohinnat painivat aivan eri sarjoissa, kuvaa Laitinen.

Lähteet: YLE Lahti