Jätevesiuudistus kuumentaa tunteita

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka myönsi Ylen Aamu-tv:ssä, että ministeriöltä unohtui jätevesiuudistuksessa neuvonta. Monikaan kiinteistö ei tarvitse jätevesiinsä kallista laitetta vaan imeytyskenttä riittää. Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen piti hanketta ihmisten kiusaamisena ja panisi hankkeen jäihin.

Aamu-tv
Jätevettä mitta-astiassa.
Haja-asutusalueiden jätevesisäädökset ovat kuumentaneet tunteita sitä mukaa, kun takaraja muutosten tekemiseen lähestyy. Aamu-tv:ssä asiasta keskustelivat kansanedustaja Hannu Hoskonen ja kansliapäällikkö Hannele Pokka ympäristöministeriöstä.

Kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk.) mielestä jätevesien käsittelyvatimusten kiristäminen on ympäristöministeriössä pimeässä valmisteltu, mielivaltainen hanke.

- Heitellään asetuksia ilmaan ja syyllistetään ihmisiä. Pahintahan tässä on se, että rynnätään sellaisten ihmisten kimppuun, joiden jätevesillä ei ole mitään tekemistä esimerkiksi Itämeren kanssa.

Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan vaatimusten lisääminen jätevesien käsittelyn on perusteltua. Viemäriverkkojen ulkopuolella asuu miljoona ihmistä. Haja-asutuslaueille pitää saada 1960-luvun sakokaivoja tehokkaammat järjestelmät.

- Lähivesien ja omien järvien kannalta tärkeä asia, että omat jätevedet on paremmin puhdistettuja kuin 60-luvulla. Ei sinilevä tule lähivesiin mistään Itämereltä vaan asutuksen, maatalouden ja muun toiminnan takia, Pokka huomautti.

Hänen mukaansa samantyyppisiä säännöksiä on Ruotsissa ja Norjassa.

"Laitteet susia"

Hoskonen arvosteli, että puhdistuslaitteet ovat testeissä osoittautuneet kehnoiksi.

- Kahdeksasta laitteesta yksi toimi auttaen, seitsemän kappaletta oli susia.

Pokan mukaan monikaan talous ei tarvitse tehdasvalmisteisia laitteita. Usein riittää, että sakokaivon perään tulee imeytyskenttä eli maapuhdistamo.

Hän myöntää, että ympäristöministeriössä ei asetusta laadittaessa mietitty tarpeeksi toimeenpanoa. Kunnat ja asukkaat jäivät vaille neuvoja. Nyt talokohtaista neuvontaa on tulossa.

Pokan mukaan yhdyskuntien ja teollisuuden jätevesien puhdistaminen on saatu kuntoon. Nyt on puututtava maatalouden ja haja-asutuksen päästöihin.

Hoskonen panisi koko uudistuksen jäihin.

- Tässä tilanteessa puhaltaisin pelin poikki kokonaan. Ei ihmisten rahoilla voi leikkiä eikä heistä voi pitää pellen asemassa. Sen jälkeen tutkittaisiin maaimeytyksen teho.

Lähteet: YLE Uutiset