Diabeteslääke Avandia vedetään Euroopan markkinoilta

Euroopan lääkevirasto ilmoitti torstaina suosittelevansa diabeteslääke Avandian vedettäväksi pois markkinoilta. Avandian on epäilty lisäävän sydänsairauksien riskiä.

Avandia on brittiläisen lääketehdas GlaxoSmithKlinen toiseksi myydyin lääke. Sitä käytetään tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Yhdysvaltalaiset tutkijat ilmoittivat jo kolme vuotta sitten olevansa huolissaan lääkkeen käytön mahdollisesta yhteydestä sydänsairauksiin.

Avandia-lääkkeen arvostelijat väittävät, että GlaxoSmithKline omissa tutkimuksissaan tahallaan poisti sydänongelmaisten potilaiden tutkimustulokset. Lääkeyhtiötä vastaan nostettiin Yhdysvalloissa yli 2 000 henkilön joukkokanne, jonka yhtiö sopi 460 miljoonalla dollarilla.

Lontoossa toimiva Euroopan lääkevirasto suosittelee myös muiden Glaxon diabetes-lääkkeiden Avandmetin ja Avaglimin vetämistä markkinoilta, koska niissä on sama vaikuttava aine.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomainen päätti tänään rajoittaa, mutta ei kieltää Avandian käyttöä. Avandiaa saa määrätä vain niille kakkostyypin uusille diabetes-potilaille, jotka eivät pysty alentamaan glukoositasoaan muulla lääkityksellä.

Tyypin 2 diabetestä esiintyy esimmäkseen yli 35-vuotiailla. Avandiaa käytetään sairauden hoitoon myös Suomessa.