Taiteilijamestari Brueghelin vuosisatoja kadoksissa ollut maalaus löytyi

Espanjasta on löytynyt 1500-luvun hollantilaismestarin Pieter Brueghel vanhemman kadoksissa ollut maalaus. Kyseessä on suurikokoinen maalaus, joka on ollut kateissa vuosisatoja. Taulu löytyi espanjalaisen yksityisperheen perintökokoelmista.

kulttuuri
Pieter Brueghel vanhemman Viininjuontia Martinpäivän juhlassa -maalaus telineessä.
Pieter Brueghel vanhemman Viininjuontia Martinpäivän juhlassa -maalausta esiteltiin tiedotustilaisuudessa Madridissa.TVE

Alankomaiden renessanssinerolta, Pieter Brueghel vanhemmalta, oli säilynyt jälkimaailmalle vain 40 teosta, nyt niitä on 41.

Madridissa sijaitseva Pradon taidemuseo on vuoden päivät tutkinut sille tuotua likaista maalausta. Museon mukaan kyseessä on täysin varmasti Brueghel vanhemman kadonneeksi luultu Viininjuontia Martinpäivän juhlassa -maalaus, joka on vieläpä taiteilijan suurikokoisin teos, miltei kuin fresko.

Röntgenkuva paljasti tekijän

Brueghelin maalauksessa satapäinen, kirjava väkijoukko kamppailee viinitynnyristä. Hahmot ovat tyypillistä Brueghel vanhemman tarkkuustyötä. Maalauksesta on aiemmin tunnettu yksi kopio ja yksi piirros.

Taulua on tutkittu kaikin mahdollisin tavoin, vaikka aitous näkyi nopeasti, kertoo Pradon flaamilaisen taiteen tuntija Pilar Silva.

- Jo röntgenkuva kertoi meille tekijän. Piirtämisen varmuus ja koko työskentelytapa ovat selvästi Brueghel vanhemman, Silva sanoo.

Pradon restauroijat sanovat, että maalaus on pohjimmiltaan hyväkuntoinen. Restaurointityö kestää silti vielä kuukausia.

Espanjalaisperhe ei tiennyt omistavansa miljoonataulun

Maalaus oli päätynyt 1600-luvun tunnetulta Medinaceli-suvulta espanjalaisperheelle, jolla ei ollut tietoa sen aitoudesta. Brueghelin signeerauksen peitti lika. Perhe tarjosi maalausta Sotheby´s -huutokauppaliikkeelle, joka pyysi Pradoa tutkimaan sen.

Espanjan kulttuuriministeriön mukaan teos ei enää lähde maasta. Valtio hankkii sen Pradon kokoelmiin. Hinta asettunee miljooniin euroihin, sillä teos on korvaamattoman arvokas.

Vain kaksi muuta Pieter Brueghel vanhemman työtä on yksityisissä käsissä. Prado-museolla niitä on ennestään ainoastaan yksi. Suurin Brueghel vanhemman kokoelma on Wienin taidehistoriallisella museolla, 12 teosta.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jyrki Palo, Madrid