1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Lihan johdolle sakkoja eläinsuojelurikoksesta

Rovaniemeläisen Lapin Lihan toimitusjohtaja ja yrityksen kuljetuspäällikkö ovat saaneet sakkorangaistuksen eläinsuojelurikoksesta Lapin käräjäoikeudessa. Lapin Lihan teurasaitaukseen oli marraskuussa 2008 varastoitu liikaa poroja, minkä vuoksi neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan.

Kotimaan uutiset
Rovaniemen oikeustalo ja Lapin käräjäoikeus.
Marjukka Talvitie / Yle

RovaniemiMolemmat miehet saivat 70 päiväsakkoa, mikä tarkoittaa toimitusjohtajalle reilut 10 080 euroa ja kuljetuspäällikölle 3 850 euroa.

Kolmannen eläinsuojelurikoksesta syytetyn, Lapin Lihan tuotantopäällikön syytteet hylättiin. Hänen tietoisuudestaan eläinten tilanteesta ei ollut muuta tietoa kuin syyttäjän väite.

Eläinsuojelurikos tapahtui Lapin Lihan teurasaitauksessa yhden viikonlopun aikana marraskuussa 2008. Teurasaitaus on tarkoitettu korkeintaan 500 porolle ja sinne oli ahdettu 836 poroa.

Ylitäyttö johtui siitä, että teurastamon taljannostin oli rikki ja teurastukset olivat pysähtyneet. Porojen kuljetuksen Lapin Lihalle kuitenkin jatkuivat.

Aitaukseen varastoitiin liikaa poroja minkä seurauksena neljä poroa kuoli ja yhdeksän jouduttiin lopettamaan niiden jouduttua toisten porojen tallaamaksi.

Oikeuden mukaan toimitusjohtaja ja kuljetuspäällikkö olisivat voineet keskeyttää porokuljetukset, kerätä porot muihin aitauksiin tai pitää ne kuljetusautoissa.

Teurasaitauksessa lauantaipäivänä käynyt tarkastuseläinlääkäri oli määrännyt järjestämään poroille väljemmät oltavat sekä syötävää ja juotavaa. Maanantaina eläinlääkäri joutui toteamaan, että poroja oli kuollut ja loukkaantunut ahtaissa tiloissa.

Syyttäjän mukaan työntekijät olivat ilmoittaneet vaikeasta tilanteesta toimitusjohtajalle ja kuljetus- sekä tuotantopäällikölle puhelimitse ja sähköpostitse. Aiemmin sovittuja porokuljetuksia ei kuitenkaan peruttu.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi