Hyppää sisältöön

Nykyajan kummitustarinat elävät internetissä

Suomalaiseen kansanperinteeseen on kuulunut vahvasti tarinoiden kertominen. Aiemmin kertomukset säilyivät suullisena perinteenä, nykyään niiden julkaisupaikkana toimii internet. Jyväskylässä legenda kiviveistämön räyhähengestä elää edelleen.

Kynttilänvalo on aina kummitusten puolella. Kuva: Hans-Mikael Holmgren/YLE

Vuonna 1954 syyspäivän tasauksen aikaan Jyväskylässä oli kolme kiviveistämöä. Yksi niistä, niin sanottu Sailon kiviveistämö toimi tuolloin mystisten asioiden tapahtumapaikkana. Kivet alkoivat lennellä päin seiniä ja tahko pyöriä itsestään.

Dokumentaristi Esa Sironen kuuli merkillisistä tapahtumista useita vuosia sitten vanhoilta kivimiehiltä.

- Kuokkalan ympärillä oli noihin aikoihin merkittävää kiviteollisuutta. Kivimiehet kertoivat, että Sailon veistämöllä kummitteli. Samalla veistämöllä oli tapettu mies ennen sotia.

Kummitus ei perustanut vieraista kielistä

Vähitellen kummat tapahtumat tulivat myös kaupunkilaisten tietoon.

- Ihmisiä hiippaili tänne illan pimeydessä ja siitähän kummitus innostui! Se alkoi äännellä, kuului surinaa ja ulinaa. Ihmiset alkoivat keskustella kummituksen kanssa tietyn koodin avustuksella. He kysyivät kummitukselta, montako kolikkoa heidän kädessään oli piilossa. Kummitus vastasi oikean määrän. Sitten nämä pojat kysyivät jotain ruotsiksi ja saksaksi. Tästä kummitus suuttui ja vaikeni loppuillaksi, Esa Sironen kertaa.

Kummitus karkasi savipallosta

Jyväskyläläisen kiviveistämön tapahtumat herättivät myös tiedotusvälineiden kiinnostuksen.

- Lehdistö innostui tottakai. Seura-lehti tuli paikalle ja perässä Apu. Kivimiesten haastattelusta kirjoitettiin kolmen aukeaman juttu. Helsingistä saapui selvänäkijä, joka sai kummituksen vangittua savipalloon. Mutta kuinka ollakaan, sieltä aave karkasi taas pajaan kummittelemaan.

Yliluonnollinen ja mystiikka ovat kiinnostavia ilmiöitä. Esa Sirosen mukaan todennäköisempi selitys kiviveistämön kummitukselle on kuitenkin niin tavallinen juttu kuin poikien jekkuilu.

- Luultavasti pojat tekivät jekkua kaupunkilaisille lennättimen ja LA-puhelimen avulla, Sironen hymähtää.

Kummitus nostaa talon arvoa

Vaikka kummitus paljastuisikin huuhaaksi tai ihan vaan poijannassikoiksi, eivät tarinat ole turhia.

- Niiden avulla on huvittauduttu pitkinä syysiltoina. En ole itse nähnyt koskaan kummitusta, mutta tarinat ovat mielenkiintoisia. Moni ihminen on saattanut kokea ne yhtä aikaa. Joukossa on myös sellaisia kertomuksia, joissa eläimet ovat reagoineet voimakkaasti näkymättömään.

Kummitustarinat ovat eläneet vuosikymmeniä. Ne tuovat mainetta kylille ja kartanoille.

- Jokaisen kylän, kyläkunnan ja miltei huoneistonkin arvoa tavallaan nostaa se, että sillä on oma kummitus. Se on merkki siitä, että jotain muistettavaa on tapahtunut, mikä on jättänyt jäljen maisemaan. Kummitustarinoissa se koetaan tunteella ja voimakkaasti.