1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tankotanssi

Tankotanssista tulee taidetta

Tankotanssi eli pole dance on maailmalla suosittu liikuntamuoto, jossa yhdistyvät kehonhallinta, akrobatia, kuntoilu ja tanssi. Suomessakin harrastajia on jo viitisen tuhatta. Tankotanssiin liittyy paljon harhaluuloja ja väärinkäsityksiä. Moni yhdistääkin sen ainoastaan erotiikkaklubeihin.

Kuva: YLE

- Tankotanssin kanssa kävi vähän kuin sirkuksen kanssa. Sitä pidettiin aluksi vitsinä, mutta ne jotka ovat sitä nähneet tietävät, että se ei ole vitsi, Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjan opettaja Petri Heikkilä kertoo.

Ensimmäisistä tankotanssin Suomen mestaruuksista kisattiin taannoin Helsingissä. Kisoissa oli kolme sarjaa; naisten sarja, avoin sarja, johon saivat osallistua ulkomaalaisetkin ja ns. freestyle, vähän huumorihenkisempi sarja, johon osallistui muutama mieskin.

- Kisoissa huomasi, että laji on menossa enemmän taidemuotojen suuntaan, sanoo Heikkilä.

Tulevaisuuden tanssilaji

Ensimmäinen Suomen mestari on Oona Kivelä, joka on menestynyt kansainvälisestikin. Heikkilän mielestä suomalaisilla on menestymismahdollisuuksia jatkossakin.

- Suomalaisilla on aika kova tahto ja meillä mennään vaikka sen harmaan kiven läpi ja tehdään se fyysinen työ mitä tarvitaan.

Tankotanssi mielletään naisten lajiksi, mutta koska se vaatii voimaa, se sopii miehillekin, toteaa Heikkilä. Tankotanssista voi tulevaisuudessa tulla yksi tanssinlaji, jazz- ja modernin tanssin rinnalla.

Petri Heikkilä opettaa sirkuskoulussa ja on itse suorittanut Sirkus Artist- tutkinnon Ruotsissa. Hän on erityisesti ”kiinalaisen tolpan taitaja”. Kiinalainen tolppa on 6-8 m korkea tolppa, jolla voidaan tehdä erilaisia voimaliikkeitä ja liukuja.

Sirkuslinjan opetus fyysistä

Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinja toimii Hollolassa. Se tunnetaan myös vanhalla nimellään Lahden sirkuskouluna ja jotkut sekoittavat sen perinteikkääseen Nuokun Sirkukseen.

- Nuokun Sirkus oli tosin mukana alkuaikoina kehitystyössä, mutta jatkaa omaa toimintaansa Lahdessa edelleen.

Sirkuslinja antaa toisen asteen koulutusta, normaalin opetussuunnitelman mukaan. Opetus on luonnollisesti varsin fyysistä. Toinen vahva painopistealue on esiintymistaidon kehittäminen. Koulutus perustuu pitkälle fyysisen ja henkisen kontaktin korostamiseen.

- Meidän koulutus eroaa monesta muusta siinä, että me nähdään saman tien minkälainen fiilis ryhmässä on ja siksi esimerkiksi motivaatio-ongelmiin pystytään puuttumaan paljon nopeammin, Heikkilä toteaa.

Opiskelijat tulevat ympäri Suomea.Tällä hetkellä heitä on kahdella vuosikurssilla yhteensä 35. Kouluun pääsee yhteishaulla, kolmipäiväisten pääsykokeiden kautta. Seuraavan kerran voi hakea vuonna 2012.