1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jätevedet voi hoitaa halvallakin

Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen puhdistusvaatimukset voi saada täytettyä myös kohtalaisen edullisilla ratkaisuilla. Kalliita pienpuhdistamoja tarjoavia yrityksiä on moitittu liian agressiivisesta markkinoinnista ja tieto vaihtoehdoista on jäänyt taka-alalle.

Kotimaan uutiset
Jätevettä.
Merja Vasikkaniemi / YLE

Jätevesibisnes käy kuumana ja monipuolinen tiedottaminen on jäänyt kaupallisen markkinoinnin varjoon. Maaseudun asukkaille tarjotaan hyvinkin hintavia ratkaisuja.

Kauppalehden mukaan jätevesipuhdistusalalle tullut Hesburger-miljonääri Heikki Salmela on innoissaan alan mahdollisuuksista. Salmela kutsuu alaa pikku-Nokiaksi.

Haja-asutusalueen jätevesiasetuksen ehdot voivat kuitenkin täyttyä myös suhteellisen pienillä investoinneilla, mutta siitä ei kovin moni tiedä.

Maasuodattamo ja fosforinpoisto riittävät

Maasuodattamo varustettuna fosforionpoistosysteemillä voi olla riittävä ratkaisu. Ympäristöministeriön virkamies myöntää tämän, mutta toteaa, että ei voi ottaa virkamiehenä kantaa toteutusvaihtoehtoihin.

Keminmaan ympäristöasioista vastaava virkamies pitää asetuksen perustavoitetta hyvänä, mutta ei anna tyylipisteitä toteutukselle. Tekninen johtaja Aapo Mäenpää on puhunut halvemmista vaihtoehdoista jo pitkään. Markkinamiehet ovat hänen mukaansa päässeet päällepäsmäreiksi.

- Ajatushan oli hyvä. Tavoite on saada haja-asutusalueen jätevesikuormitus pienenemään, mutta ei tästä nyt kovin hyviä tyylipisteitä tule. Kyllähän viranomaisetkin ovat tiedottaneet, mutta kun eletään maailmassa, jossa markkinointi on vapaata, markkinamiehet ovat päässeet valtaamaan kentän ja vaihtoehtoisten järjestelmien markkinointi - siinä kun ei mikään bisnes elä - on enemmän Pelle Pelottomien maailmaa, kuvailee Mäenpää.

Asetuksen valvominen on haaste

Rakennusmaailma -lehden vertailussa vain yksi pienpuhdistamo kahdeksasta poisti talviaikaan jätevedestä riittävästi ravinteita. Kalliit laitteistot ovat myös alttiita häiriöille. Maasuodattamokaan ei sovi joka paikkaan.

- Maasuodattamo on riittävä ratkaisu, jos se rakennetaan hyvin, oikeaan paikkaan ja oikeilla materiaaleilla. Vanhoihin järjestelmiin on todennäköisesti ennen maasuodattamoa järjestettävä fosforin lisäsaostus, jotta se ei olisi pullonkaula järjestelmässä. Asetus velvoittaa vähentämään fosforia 85 prosenttia, täsmentää Mäenpää.

Asetusta ei ole päästy vielä valvomaan ja voimavarat siihen voivat olla melko vähäiset.

- Sitten kun valvova viranomainen joutuu töihin, meillä on se ongelma, että meillä ei riitä resurssit valvomiseen – valitettavasti. Toisaalta kiinteistönomistajallahan on se näyttövelvollisuus, että järjestelmä toimii, toteaa Keminmaan tekninen johtaja Aapo Mäenpää.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi