1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kurkiaura on aerodynamiikan mallinäyte

Painavan linnun ei kannata muuttaa etelämmäs yksin omilla voimillaan. Kurjet käyttävät hyväkseen auran muotoisia parvia ja liitelemistä edeltävän linnun nosteissa.

Kuva: YLE/AP Graphics Bank

Syys-lokakuun vaihde on parasta kurkiaurojen bongausaikaa. Kurjet muuttavat aina Pohjois-Afrikkaan asti. Varsinaista massamuuton päivää, jolloin suurimmat aurat lähtevät Suomesta, ei ole vielä tänä syksynä ollut.

– Yleensä massamuuttopäivää enteilee kylmä yö, kaunis sää ja pohjoistuuli. Massamuuttopäivä saattaa olla aivan käsillä, sillä pohjoisempana tuuli nyt kääntynyt pohjoisesta päin käyväksi, kertoo lintuharrastaja Pertti Uusivuori Helsingin seudun lintutieteellisestä yhdistyksestä Tringasta.

Lento kevenee kurkikaverin peesissä

Aurat ovat suurten lintujen tapa muodostaa muuttoparvia. Kurkien lisäksi auroissa etelään muuttavat hanhet, suuret lokit, isokuovit, merimetsot ja laulujoutsenet. Aura itsessään on aerodynaaminen muoto ja lisäksi kurki voi käyttää hyväkseen edellä lentävän linnun lennon aiheuttamaa nostetta.

– Kurki on painava lintu ja se joutuu käyttämään kaikki mahdolliset tekniikat lentämiseen ja varsinkin pitkään muuttolentoon. Toinen lentotapa jota kurki tarvitsee, on purjelento, sanoo Uusivuori.

Purjelento tarkoittaa sitä, että kurki käyttää hyväkseen nousevaa lämmintä ilmavirtausta.

– Sen takia kurjen lento usein ajoittuu keski- ja iltapäivään, jolloin lämpimiä nosteita on enemmän. Purjelennon aikana niiden ei juuri tarvitse kauhoa siivillään ilmaa.

Kurkiauran kärkilintu vaihtuu tasaiseen tahtiin. Syytä siiihen, mikä vaihdon laukaisee, ei tarkkaan tiedetä.

– Se kuitenkin tiedetään, että tietyt samat yksilöt parvessa aina laukaisevat sen, että lähdetään lentoon jostain laskeutumispaikalta.

Kurkien sisäsyntyinen taito muodostaa aura on niin edistyksellinen, että Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa on ottanut oppia kurkiaurasta vähentääkseen rahti-, matkustaja- ja sotilaslentojen energiankulutusta.

Parhaat bongauspaikat Inkoon ja Hangon välissä

Uusivuori suosittelee kurkiaurojen bongaajalle mitä tahansa näköalakalliota Inkoon ja Hangon välisellä rantakaistaleella.

– Massamuuttopäivät ovat vuosi vuodelta myöhentyneet, joten kyllä lokakuussakin voi vielä nähdä auroja.

Kurki ei seuraa rannikkolinjaa muuttaessaan vaan porhaltaa suoraan Suomenlahden yli. Ensimmäinen lepopaikka on Muhun saari Virossa.