Kapiaisten kakarat koolla Kokkolassa

Kokkolan patteristo on hiljentynyt jo aikaa sitten, mutta 1960-luvulla elämä asekoulun alueella oli vilkasta. Pikiruukissa asui paljon lapsiperheitä, ja asuinalue oli armeijan ajoneuvoineen joka pikkupojan unelma.

Kokkola
Kuvassa kerrostalo ja sen edustalla Tuula Lidsle sekä Ari Olli
Tuula Lidsle ja Ari Olli lapsuuskotinsa edustalla Kokkolan Pikiruukissa.YLE / Kati Latva-Teikari

Ari Olli asui perheensä kanssa Kokkolan patteriston alueella 60-luvulla. Patteriston lapsia kutsuttiin usein koulussa kapiaisten kakaroiksi. Olli sai idean koko sakin kokoamisesta yhteen neljänkymmenen vuoden tauon jälkeen, ja lauantaina vanhat leikkikaverit kokoontuvat teemalla Kapaisten kakarat Kokkolassa.

- On mukavaa muistella yhdessä sen aikaisia asioita. Paikkailemme muistoja myös käymällä Kokkolan kasarmialueella. Tässä on nyt käyty tapahtuman alla pientä kirjeenvaihtoa, ja jo sähköpostissa on tullut esiin paljon asioita, jotka ovat päässeet unohtumaan, Tuula Lidsle kertoo.

Maisema muuttuu, mutta muistot ovat tärkeitä

Lapset olivat paljon ulkona, kun televisioita ei vielä juuri ollut. Aidattu alue piti kuin vaivihkaa sisällään, ja ainoastaan koulussa liikuttiin muiden kuin toisten kasarmin lasten kanssa. Armeijan kantahenkilökunta suhtautui ympärillä parveileviin lapsiin varsin ymmärtäväisesti.

- Pihalla esikunnan edessä oli lipputanko, josta lähtevää rajaa ei muka olisi saanut päiväsaikaan ylittää, Ari Olli naurahtaa.

Kokkolassa patteriston pihalla hypättiin narua ja twistiä, leikittiin kymmentä tikkua laudalla tai rosvoa ja pollaria. Pojat hyppivät narua siinä missä tytötkin, mutta sotaleikkeihin tyttöjä harvoin huolittiin mukaan.

Maisema muuttuu, vanhat rakennukset häipyvät, ja uutta rakennetaan tilalle. Muistot haalistuvat, mutta suuremmalla porukalla niiden värejä voi edes yrittää kirkastaa. Se on myös tavoitteena niillä noin kuudellakymmenellä entisellä lapsella, jotka tulevat eri puolilta Suomea muistelemaan lapsuuden lempipaikkojaan.

- Hieman jännittää, kuinka paljon ihmiset ovat muuttuneet. Hetken jo mietittiin nimilappujen laittamista rintaan, mutta Ari tuumasi että arvuutellaan vain, ja näin me siis tehdään, Tuula Lidsle nauraa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa