Hirvenmetsästys alkoi vauhdikkaasti

Koko maassa hirvijahtiin osallistuu arviolta yli 100 000 metsästäjää. Esimerkiksi Lappiin on myönnetty tänä vuonna ennätyksellisen paljon hirvilupia.

Kotimaa
Hirvenmetsästäjä tähtää aseellaan
Arkistokuva ajalta, jolloin hirvenmetsästäjältä ei vielä vaadittu oranssia liiviäYLE / Jarmo Honkanen

RovaniemiPetäjäisen Pyytömiehet valmistautuivat syksyn ensimmäiseen hirvijahtiin lauantaina aamuseitsemältä Rovaniemellä lähellä Jaatilan kylää. Seurassa on 30 aktiivista hirvenpyytäjää, ja yksi heistä on Heikki Alaruikka.

- Kun tätä on 60 vuotta tehnyt, niin into on kova. Puoli viideltä on jo aamukahvit keitetty, uni loppui jo silloin.

Pyytömiehet on tyypillinen hirviporukka siinä mielessä, että keski-ikä pyörii 50 vuoden paremmalla puolella. Toinen alle kaksikymppisistä jäsenistä on Juuso-Antti Tikkala.

- Kaikki kaupungissa asuvat eivät arvosta tällaisia asioita, mutta minä arvostan. Mieli lepää täällä metsässä.

Kanta pienemmäksi ennätyskiintiöllä

Koko Suomessa hirvijahtiin osallistuu yli 100 000 metsästäjää, ja saalista on tarkoitus saada 70 000 hirveä.

Erityisesti Pohjois-Suomessa hirvikantaa halutaan pienentää tuntuvasti hirvivahinkojen vähentämiseksi.

Esimerkiksi Lappiin on myönnetty ennätykselliset 12 700 pyyntilupaa, joilla saa metsästää 15 228 hirveä. Määrä on noin viidennes enemmän kuin viime vuonna.

Harrastus muuttuu jo työksi

Petäjäisen Pyytömiesten ensimmäisen hirven kaatoi seuran metsästyksenjohtaja Esa Hirvaskari. Puolitoistavuotias hirviuros jäi pitkäksi aikaa katselemaan metsästäjää hakkuuaukean laitaan ennen kuin uskaltautui ampumaetäisyydelle.

- Mä tähtäilin kauan sitä, mutta ne puunriu'ut oli edessä. Sitten kun se vähän siirrähti puiden takaa, niin uskalsin ampua ja tokenihan tuo sillä ensimmäisellä laukauksella kuitenkin.

Petäjäisen Pyytömiehilläkin on 28 hirven suuruinen urakka tälle syksylle. Kun hirvikiintiötä on lähes yksi eläin jokaista metsästäjää kohti, menee harrastus helposti jo työn puolelle, sanoo metsästyksenjohtaja Esa Hirvaskari.

- Enempi kuin työn puolelle, kyllähän siinä on semmonen urakka. Kyllä me on siitä lähetty, että ei me kaikkia saada varmasti kaadetuksi. Se on aivan mahdoton.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyri Tynkkynen