Nobelisti perusti puolueen Nigeriassa

Nigerialainen Nobel-palkittu kirjailija Wole Soyinka on perustanut poliittisen puolueen. Nigeriassa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit ensi vuonna, mutta Soyinka ei ole kertonut, onko hän itse ehdolla.

Ulkomaat

Wole Soyinka valittiin uuden Democratic Front for a People's Federation -puolueen puheenjohtajaksi sen perustamistilaisuudessa Lagosin kaupungissa tänään lauantaina. Soyinka julisti tulokkaan "resurssittomaksi" puolueeksi, minkä voi tulkita näpäytykseksi runsaiden öljyvarojen Nigerian korruptiovetoista poliittista kulttuuria kohtaan.

Soyinka on kerännyt laajalti arvostusta Nigerian politiikkaa ja siirtomaavallan jälkeistä aikaa kuvaavilla kirjoillaan ja näytelmillään. Hän on kritisoinut erityisesti monien Afrikan maiden autoritaarisia johtajia. Soyinka voitti ensimmäisenä afrikkalaisena Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1986.

Afrikan väkirikkainta maata Nigeriaa hallitseva PDP-puolue on voittanut jokaiset maan presidentinvaalit sotilasvallan päätyttyä vuonna 1999. Puoluetta edustava presidentti Umaru Yar'Adua kuoli keväällä, jonka jälkeen maata on hallinnut entinen varapresidentti Goodluck Jonathan.

Vaalipäivä on määrätty tammikuulle, mutta vaaleja todennäköisesti lykätään huhtikuuhun ehdokaslistojen epäselvyyksien vuoksi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters