Nuori Ed Miliband työväenpuolueen johtoon Britanniassa

Britannian opposition työväenpuolue on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen entisen energiaministerin Ed Milibandin. Äänestyksen tulos julkistettiin illansuussa puoluekokouksessa Manchesterissa. Ed Miliband voitti viimeisen äänestyskierroksen erittäin täpärästi.

Ulkomaat
Britannian työväenpuolueen uusi puheenjohtaja Ed Miliband.
EPA / ANDY RAIN

Energiaministerinä pääministeri Gordon Brownin hallituksessa toiminut Ed Miliband on 40-vuotias. Hän päihitti äänestyksessä neljä muuta ehdokasta, mukaan lukien vanhemman veljensä Davidin, jota pidettiin toisena kärkiehdokkaista.

Valinta oli hyvin täpärä: Ed Miliband sai viimeisellä kahden ehdokkaan kierroksella 50,6 prosenttia äänistä, kun hänen veljensä sai 49,4 prosenttia.

Sukupolvi vaihtui

- Uuden sukupolven työ alkaa tänään, Ed Miliband sanoi kiitospuheessaan.

Ed Milibandin valinta 59-vuotiaan Brownin seuraajaksi nuorentaa Labourin johtoa huomattavasti. Edellinen pääministeri Tony Blair oli 41-vuotias noustessaan puolueen johtoon 1994. Konservatiivipuoluetta edustava pääministeri David Cameron on puolestaan 43-vuotias.

Ed Miliband on veljeään enemmän puolueen vasenta laitaa ja saanut tukea mm. ammattiyhdistysliikkeeltä. David Milibandia puolestaan pidetään työväenpuolueen keskikentän suosikkina ja Tony Blairin oikeistolaisen linjan kannattajana.

Kannatus kasvussa

Puolueen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Gordon Brown ilmoitti eroavansa tehtävästä toukokuussa työväenpuolueen raskaan vaalitappion jälkeen. Hallitusvalta siirtyi konservatiivien ja liberaalidemokraattien koalitiolle.

Työväenpuolueen kannatus on kuitenkin ollut viimeisimmissä mielipidekyselyissä vankassa nousussa. Uusia tukijoita tulee eritoten keskustavasemmistolaisesta liberaalidemokraattisesta puolueesta.

Monet aikaisemmat liberaalidemokraattien äänestäjät siirtyvät nyt työväenpuolueen riveihin, sillä hallitus toteuttaa ankaria menoleikkauksia.

Kyselyjen mukaan työväenpuolueen ja konservatiivien kannatus olisi nyt tasoissa 39 prosentissa. Työväenpuolueen kannatus olisi kasvanut 10 prosenttiyksikköä toukokuun luvuista. Liberaalidemokraatit ovat vajonneet 13 prosenttiin.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters