1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pelastushäkki saapui chileläiselle kaivokselle

Erikoisvalmistettu pelastuskapseli on saapunut chileläiselle San Josen kaivokselle, missä kuumeinen työ 33 kaivosmiehen pelastamiseksi jatkuu. Kapselin avulla miehet on tarkoitus nostaa porausreiän kautta yksi kerrallaan.

Kuva: Reuters

Pelastuskapseli "Feenix" on sukkulan muotoinen ja sen keskiosa on avoin häkki, johon yksi mies juuri ja juuri mahtuu. Häkin korkeus on 1,9 metriä ja sen halkaisija 53 senttiä.

Häkki on varustettu radiopuhelimella, jolla pelastettava voi olla yhteydessä ulkomaailmaan. Häkin pohjan voi hätätilassa aukaista. Pelastettava voi siis laskeutua takaisin kaivokseen, mikäli pelastuskapseli esimerkiksi juuttuu kiinni noston aikana.

Pelastuskapselin matka kallioon poratun yli 700 metrin tunnelin läpi kestää 20 - 30 minuuttia, jonka ajan pelastettavan on pysyttävä rauhallisena ahtaassa häkissä.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan miesten nostaminen voitaisiin aloittaa marraskuun ensimmäisellä viikolla. On kuitenkin toiveita, että pelastuskuilun poraaminen on sujunut ennakoitua nopeammin, eli aikataulu saattaa aikaistua.

Kun miehet saadaan ylös maan alta, heidät viedään helikoptereilla läheiseen Copiapon aluesairaalaan, missä he saavat toipua ankarasta kokemuksestaan vähintäänkin kahden päivän ajan. Miehet jäivät romahtaneen kaivoksen vangeiksi elokuun alussa.

Kaivoksen ulkopuolelle leiriytyneet kaivosmiesten sukulaiset ottivat pelastuskapselin saapumisen ilahtuneina vastaan.