1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fentanyyli tappanut Keski-Suomessakin

Keski-Suomessa on löydetty fentanyyliä kolmen myrkytyskuoleman yhteydessä kahden viime vuoden aikana. Poliisi on pidättynyt tällä viikolla törkeään huumausainerikokseen epäiltyinä useita henkilöitä, joiden epäillään osallistuneen fentanyylilaastareiden välittämiseen Äänesseudulla ja Jyvässeudulla.

Fentanyylilaastareiden väärinkäyttö on hengenvaarallista. Kuva: YLE

Poliisi pitää mahdollisena, että kauppanimellä Durogesic ja Fentanyl Hexal myytyjä laastareita on edelleen väärissä käsissä ja varoittaa riskeistä.

Fentanyyliä ja sen johdannaisia pidetään heroiinia vaarallisempana. Virhe annostelussa johtaa helposti yliannokseen ja kuolemaan. Asiantuntijan mukaan yhdessä laastarissa voi väärinkäytettynä olla 8 - 16 tappavaa annosta.

Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että laastarit ovat päätyneet välitykseen kuolemansairaalle potilaalle määrätyistä lääkkeistä tämän lähisukulaisen kautta. Suoritetuissa kotietsinnöissä on löytynyt laastareita, mutta toiminnan laajuuden selvittäminen on vielä kesken.

Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi perjantaina 32-vuotiaan naisen ja 34-vuotiaan miehen todennäköisin syin törkeään huumausainerikokseen epäiltynä.