Miliband ei halua punertaa Labouria

Britannian opposition työväenpuolueen uusi puheenjohtaja Ed Miliband ei aio kääntää puoluettaan vasemmalle. Miliband sanoi ensimmäisessä haastattelussaan valintansa jälkeen, ettei hän ole vasemmistolaisen ay-liikkeen ohjattavissa.

Ulkomaat

Ed Miliband valittiin Labourin johtoon eilen lauantaina pitkälti juuri ammattiyhdistysliikkeen äänillä. Häntä on pidetty selvästi vasemmistolaisempana valintana kuin kisassa toiseksi jäänyt veljensä David Miliband.

Vasemmistolinjan vastustajat antoivat hänelle kampanjan aikana liikanimen "Red Ed", punainen Ed. Miliband sanoi BBC:n haastattelussa, että hän aikoo vetää omaa linjaansa. Titteli on hänen mukaansa "roskaa".

- En ole kenenkään edustaja, edustan vain itseäni, hän sanoi.

Miliband kertoi kannattavansa politiikan keskilinjaa, ei laitavasemmistolaista ajattelua. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että puolueen pitää tehdä selvä pesäero Tony Blairin ja Gordon Brownin valtakausiin. Myös kiistely päätöksestä hyökätä Irakiin 2003 olisi Milibandin mukaan jo syytä lopettaa.

Hänen mukaansa konservatiivivetoinen hallitus on leikkaamassa budjettia liian nopeasti. Miliband sanoi suosivansa veronkorotuksia massiviisten menoleikkausten sijaan. Hallitus on ilmoittanut 30 miljardin punnan vuosittaisista säästöistä.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP