1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Maito pesee urheilujuoman

Ravitsemusterapeutin mukaan urheilujuomat kuuluvat nimensä mukaisesti urheilijoille. Hän vinkkaa maidossa olevan luonnostaan samoja palauttavia elektrolyyttejä kuin myytävissä urheilujuomissa. Juomien suosio johtuu Mari Viirun mukaan niiden tehokkaasta markkinoinnista.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Ravitsemusterapeutti Mari Viiru kertoo, etteivät urheilujuomia tarvitse muut kuin urheilijat. Energiavajeelta ja uupuneelta ololta välttyy huolehtimalla tankkauksesta sekä juomalla hikilenkin jälkeen lasin maitoa.

- Urheilujuomat on tarkoitettu lähinnä palautusjuomiksi ja niissä on hiilihydraatteja sekä elektrolyyttejä. Näitä samoja suoloja saa tavallisesta ruuasta, esimerkiksi lasillisesta maitoa, se on hyvä palautusjuoma.

Mari Viiru ei pidä urheilujuomia välttämättöminä edes saliharjoituksen jälkeen. Hän kertoo, että kuntosalin jälkeen proteiinin saanti on tärkeää ja juoksulenkin jälkeen kannattaa nauttia enemmän hiilihydraatteja.

- Urheilusuorituksen jälkeen keho tarvitsee sekä hiilihydraatteja, että proteiinia. Esimerkiksi maitoa ja pari ruisleipää juuston, kinkun ja kasvisten kera. Sillä selviää hyvin.

Kunto ei kohene urheilujuomalla

Ravitsemusterapeutti Mari Viiru kertoo, että urheilujuomavillitys on alkanut Suomessa muutamia vuosia sitten.

- Suosion syynä on varmasti tehokas markkinointi. Hyllyistä löytyy paljon kivan värisiä pulloja, joita on kiva juoda lenkin jälkeen.

- Huomaa, että ihmisillä on epätietoisuutta niiden tarpeellisuudesta, jatkaa Viiru.

Viirun mukaan kunto ei kohene urheilujuoman avulla, vaan siihen tarvitaan hikoilua. Haittavaikutuksiakin on.

- Juomat ovat tosi happamia ja hampaat kärsivät jatkuvasta käytöstä. Niissä on myös hiilihydraatteja eli toki nekin lihottavat jos niitä juo yli tarpeen.