Kurjet jättävät Suomen tällä viikolla

Pohjoiseen kääntyneet tuulet saivat kurjet siivilleen viikonloppuna. Erityisesti sunnuntai oli hieno päivä syysmuuttoja seuraaville. Kurkien lisäksi taivaalla kiitivät hanhiparvet. Hyönteissyöjät alkavat olla menneet muille maille.

kurjet (suku)
Kurjet ovat levänneet Tammelassa Portaan kylän pelloilla lauantaina 25.9.2010.
Kurjet ovat levänneet Tammelassa Portaan kylän pelloilla lauantaina 25.9.2010.Matti Klasi

Kurkien runsas muutto jatkuu vielä parin päivän ajan, ennakoi Jonna Viisainen Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä. Sen jälkeen niitä ei enää Suomessa juuri ole. Hän sanoo, että muuttoa pidättelivät eteläiset tuulet, jotka muuttajille ovat vastaisia. Pohjoistuulten myötä linnut lähtivät liikkeelle keskiviikkona ja uudelleen sunnuntaina.

Lintuharrastajat osasivat ennakoida muuton sääennusteiden perusteella, ja torneissa olikin väkeä kiikareineen seuraamassa vuoden parhaita muuttopäiviä. Kurkihavaintoja kertyi tuhansittain.

Kurkien lisäksi Kanta-Hämeessä nähtiin satoja hanhia, mm. valkoposki-, metsä- ja sepelhanhia. Jälkimmäisiä näkee Hämeessä Jonna Viisaisen mukaan melko harvoin. Lisäksi ilmassa oli mm. sirkkuja, närhiä, haukkoja, kyyhkyjä sekä joitakin vesilintuja ja kahlaajia. Pääosa hyönteissyöjistä on mennyt, mutta kiikareihin sattui vielä haarapääskykin.

Tulossa on vielä komeita maakotkia, mutta niiden näkemiseen tarvitaan jo onnea. Laulujoutsenet saattavat viipyä vesien jäätymiseen saakka, mutta niitäkin voi havaita jo muuttoparvina.

Lähteet: YLE Häme