1. yle.fi
  2. Uutiset

Lelujen panttaus laittaa lapsiin liikettä

Päiväkodeissa laitetaan parin viikon ajan vauhtia lasten töppösiin. Tavoitteena on saada lapset liikkumaan vähintään kaksi tuntia päivässä. Nuoren Suomen Varpaat Vauhtiin! -liikuntakampanjaan osallistuu Pohjois-Karjalasta lähes 40 päiväkotia.

päivähoito
YLE Etelä-Karjala

Juukalainen päiväkoti Pikku-Elli on ollut mukana jo useana vuonna Nuoren Suomen valtakunnallisessa Varpaat Vauhtiin! -liikuntakampanjassa. Liikkumista lisätään moninaisin keinoin. Muun muassa panttaamalla leluja.

- Vietämme lelutonta aamua, jolloin laitamme leluvarastot lukkoon. Lasten kanssa leikitään ulkona esimerkiksi hippaleikkejä ja ikisuosittua rosvoa ja poliisia. Lisäksi rakennamme temppuratoja päiväkodin pihaan, kertoo erityislastentarhanopettaja Anne-Lea Vartiainen.

Miksei sisällä saa juosta?

Nuoren Suomen Varpaat Vauhtiin! -liikuntakampanjaan koko maassa reilut 135 000 päiväkotilaista ja 25 000 varhaiskasvattajaa. Tavoitteena on lisätä lasten päivittäistä liikkumista kahteen tuntiin päivässä, mikä on varhaiskasvatuksen liikuntasuositus.

- Meillä on ulkoilua päivittäin puolitoista tuntia päivässä. Mutta sisäliikuntaa pitäisi ehdottamasti lisätä. Esimerkiksi päiväkodeissa olisi hyvä olla tiloja, joissa saa juosta. Näiden tilojen suunnittelussa toki tasapainoillaan koko ajan turvallisuuden ja toiminnallisuuden välillä, erityislastentarhanopettaja Anne-Lea Vartiainen toteaa.

Noin 30 lapsen päiväkodissa Pikku-Ellissä haluttaisiin järjestää yhä enemmän metsäretkiä, mutta päiväkodilta metsän siimekseen on harmillisen pitkä matka.

- Metsässä käynti jos mikä innostaa lapsia liikkumaan. Kaikki lapset juoksee, hyppii ja kiipeilee ihan oma-aloitteisesti heti kun päästään metsään, naurahtaa Anne-Lea Vartiainen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Mari Itkonen

Lue seuraavaksi