Lappi menettää Pajalan malmikuljetukset

Pajalan malmivarat aiotaan kuljettaa Pohjois-Norjan Narvikin kautta. Northland Resources -kaivosyhtiö kertoi päätöksestään maanantaina pörssitiedotteessa.

Narvik
Northland resources

Päätös on kova isku lappilaisten toiveille saada kuljetukset rautateille Kolarin ja Kemin välille sekä laivaukset Kemiin. Yhtiö on kuitenkin laskenut, että Narvikin kautta jokaisen malmitonnin kuljetus olisi seitsemän dollaria halvempaa. Tämä merkitsee useiden kymmenien miljoonien dollareiden säästöjä vuosittaisissa kuljetuskustannuksissa.

Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvonen pitää päätöstä yllättävänä, sillä Suomen ja Ruotsin liikenneviranomaiset ovat yhdessä yhtiön kanssa valmistelleet malmikuljetusten logistiikkaa usean vuoden ajan. Investointeja on suunniteltu, mutta ei vielä toteutettu.

-Kolarin radan peruskorjaus olisi tehty muutenkin, mutta jatkosuunnitelmat menevät tietysti jäihin. Myös Kemin satama-suunnitelmat kaatuvat tältä osin. Jos malmikuljetukset suuntautuvat Narvikiin niin eihän silloin tietenkään ole tarvetta uusien satamalaiturien rakentamiseen Ajokseen, Lotvonen pohtii.

Lotvonen epäilee, että Narvik-vaihtoehdon vaatimilla rekkakuljetuksilla voi olla vaikutuksia muun muassa liikenneturvallisuuteen, ympäristöön ja poronhoitoon.

Lähteet: YLE Lappi