1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ajoneuvojen katsastus

Katsastus kasvoi suurelle näyttämölle

Kulttimaineeseen noussut ja jo ennen ensi-iltaansa laajalti kiinnostusta herättänyt Katsastus saa kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä perjantaina. Tunnin mittaisesta elokuvasta on nyt kasvanut näyttämölle yli kaksituntinen itsenäinen teos.

Katsastus sai uuden asun Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.
Tunnin mittaisesta elokuvasta on nyt kasvanut näyttämölle yli kaksituntinen itsenäinen teos.

Oululaisen kirjailijan Joni Skiftesvikin novelleihin perustuva tv-elokuva Katsastus niitti mainetta 80-luvun Suomessa.

Kaupunginteatterin lavalla nähtävä teos eroaa elokuvasta suuresti.

- Niissä on aika paljon eroja. Itse perustarina on toki sama mutta perustarinan ympärille on kiedottu uutta materiaalia, muutamia roolihahmoja on kasvatettu ja heidän mukanaan on tullut uusia juonenkäänteitä, Skiftesvik kertoo.

Näytelmän ohjaaja Tuomo Aitta myöntää, että Klassikkoteokseen tarttuminen asetti aluksi paineita.

- Hetken verran siinä alkuvaiheessa vähän mietitytti, mutta kun luin niitä Jonin versioita, vakuutuin että Katsastus venyy lavalle hyvin. Elokuva ei enää loppuvaiheessa kuitenkaan ollut vertailukohta, joka olisi ollut rasite, Aitta sanoo.

1960-luvulle sijoittuvan komedian suosio perustuu omalaatuiseen huumoriin. Letkautukset elokuvasta ovat jääneet elämään suomalaisten suihin. Myös kirjailija Skiftesvik on saanut osansa humoristisista heitoista.

- Niitä on tullut vastaan aika yllättävissä yhteyksissä. Esimerkiksi katsastusasemalla katsastaja heitti minulle "Pikku vikoja - heleppo korjata", kirjailija nauraa.