Automaattivaihteet auttavat ikääntynyttä kuskia

Ajamisen sähköiset apuvälineet voivat auttaa ikäihmisiä pysymään ajokykyisinä pidempään. Liikenneturva koulutti automaattivaihteiden käyttöön eläkeläisiä Kotkassa maanantaina.

automaattivaihteistot
Liikenneturvan kouluttaja opettaa automaattivaihteisen auton ajamista.
Marja-Liisa Toivosen mielestä automaattivaihteisen auton ohjaaminen vaikuttaa helpolta.YLE / Anna Huittinen

Iäkkäiden kuljettajien heikkenevää koordinaatiota ja toimintakykyä pyritään korvaamaan teknisillä ratkaisuilla. Esimerkiksi automaattivaihteisto vapauttaa kuljettajan huomiokykyä auton hallinnasta liikenteen seuraamiseen.

Myös ajovakauden hallintajärjestelmät ja älykäs vakionopeuden säädin tuovat lisäturvallisuutta vanhusten ajamiseen. Tutkimuksen mukaan iäkkäiden kuljettajien siirtyminen automaattivaihteiseen autoon sujuu suhteellisen helposti.

"Vasenta jalkaa ei tarvinnut"

Kotkalaiset eläkeläiset pääsivät koeajamaan automaattivaihteisia autoja Liikenneturvan tapahtumassa. Marja-Liisa Toivonen on kokemukseen tyytyväinen.

- Oli erikoista, kun vasenta jalkaa ei joutunut käyttämään ollenkaan. Mutta helppoa ajaminen kyllä oli, vaikka vähän piti keskittyä.

- En vielä tiedä, onko seuraava autohankinta automaattivaihteinen. Voisi tästä olla hyötyä, Toivonen iloitsee.

Oma auto helpottaa kulkemista

Liikenneturvan kouluttaja Heikki Anteroinen muistuttaa, että tekniikka voi keventää iän tuomia heikkouksia. Automaattivaihteiden käyttö vaatii aluksi totuttelua, mutta totuttelun jälkeen ajo on aiempaa helpompaa.

- Jos ihminen on ajanut aktiivisesti jo pitkään, voidaan apulaitteilla tukea ajamisen jatkumista.

- Suomessa on paljon väkeä, joka asuu taajamien ulkopuolella. Sieltä kulkuyhteydet eivät ole aina hyvät. Omalla autolla pääsee kulkemaan ja vaikka iltapäivätansseihin, Anteroinen summaa tekniikan hyötyjä.

Myös automaattivaihteista autoa testaamassa käynyt Tauno Ilen myöntää tekniikan avut.

- Tämä oli miellyttävä kokemus. Automaattivaihteista olisi hyötyä liikenteessä, kun kone näyttää hoitavan vaihtamiset itsekseen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso