Venäjän kieli pakollisena ei kelpaa kouluille

Kymenlaakson koulut suhtautuvat nuivasti ajatukseen vaihtaa pakkoruotsi venäjään. Esitys saa opetustoimen nokkamiehiltä lähes täystyrmäyksen.

Venäjä
Oppilaita välitunnilla
Kotkan Helilän koulun oppilaat opiskelevat mielellään sekä ruotsia että venäjää.Yle / Antti Kolppo

YLE Kymenlaakso selvitti alueen rehtoreiden ja koulutoimenjohtajien mielipiteet pakkoruotsin vaihtamisesta venäjään. Kyselystä selviää, että vain yksi vastanneista kannattaa ruotsin vaihtamista venäjän kielen opetukseen.

- Meillä on jo nyt paljon venäläisiä ja Venäjän kauppa on myös tärkeää tulevaisuudessa, perustelee Iitin koulutoimenjohtaja Päivi Hyyrynen.

Muut perustelevat ruotsin opetuksen säilyttämistä nykyisellään muun muassa sillä, että toinen kotimainen kieli pitää osata julkisissa viroissa.

Venäjän kielen hankaluus haittaisi joiden mielestä sen opiskelua.

- Ne lapset, joille jo nykyinen kotimainen kieli tuottaa ongelmia, tippuisivat varmasti kyydistä hyvin pian, sanoo Kotkan Haukkavuoren koulun rehtori Anu Tiilikainen.

Pakollisen ruotsin vaihtaminen venäjään koeajaksi vain Itä-Suomessa ei myöskään saa kannatusta Kymenlaakson kouluilta. Vastaajien mukaan oppilaat joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan työmarkkinoilla, mikäli ruotsin opetus vaihdetaan venäjään vain tietyillä alueilla.

Oppilaat haluavat säilyttää venäjän valinnaisena

Kotkan ja Haminan yläkoulujen oppilaat ovat kiinnostuneita sekä ruotsin että venäjän opiskelusta. Se, kumpaa kieltä oppilaat mieluummin opiskelisivat, jakaa mielipiteitä.

- Venäjää, koska sitä tarvitsee eri maissa ja nyt kun Haminassakin on niin paljon venäläisiä niin se on hyödyksi. Ruotsia ei Suomessa niin tarvitse, perustelee Pappilansalmen koulun oppilas Kristian Kivelä.

- Ruotsia, koska sitä olen jo vähän oppinut. Venäjä pitäisi aloittaa kokonaan alusta. Venäjän aloittaminen tuntuisi aika vaikealta, sanoo puolestaan Robert Ekman.

Venäjän opiskelu pakollisena kielenä ruotsin sijaan ei saa yläkoululaisilta kannatusta.

- Se on kuitenkin aika vaikea kieli. Mielestäni se olisi aika ankaraa joillekin, joita opiskelu ei kiinnosta yhtään, sanoo Satu Lahtela Pappilansalmen koulusta.

- Minä ainakin vastustaisin sitä, koska venäjää on hankalampi opiskella, sanoo Helilän koulun oppilas Roope Saarela Kotkasta.

- Kyllä ruotsi on vähän parempi kieli opiskella. Venäjää voisi opiskella sitten, jos todellakin haluaa sitä. Se on yksi hankalimmista kielistä, sanoo myös Eemil Heiskanen Helilän koulusta.

Ruotsinkielinen koulu on tyrmistynyt

Kotkan ainoan ruotsinkielisen koulun Svenska Samskolan rehtori Ove Lindström on tyrmistynyt ajatuksesta, että ruotsin opetus korvattaisiin venäjällä. Pelkästään ruotsin luokitteleminen pakolliseksi loukkaa häntä.

- Sana "pakkoruotsi" tuntuu kuin iskulta vasten kasvoja, koska ruotsinkielisiä ihmisiä on ollut Suomessa paikoittain melkein yhtä kauan kuin suomenkielisiä. En usko, että voidaan syrjäyttää kieliryhmää, jolla on niin syviä historiallisia ja kulttuurillisia juuria kuin suomenruotsalaisilla on Suomessa, Ove Lindström toteaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi