1. yle.fi
  2. Uutiset

Jää katosi, tuhansia Alaskan mursuja hiekkarannalla

Alaskan luoteisella rannikolla on nähty muutaman viime päivän aikana erikoinen näytelmä, kun kymmenettuhannet mursut ovat ajautuneet pienelle hiekkarannalle. Normaalisti mursut elävät merijäällä, mutta tänä syksynä jää on sulanut, kertoo yhdysvaltalainen National Public Radio -radiokanava.

luonto
Mursut ovat kerääntyneet valtavaan rykelmään rannalle.
Alaskan luoteisella rannikolla on viime päivinä nähty erikoinen näytelmä, kun kymmenettuhannet mursut ovat ajautuneet pienelle hiekkarannalle. Kuvalähde: Reuters.

Kapealla hiekkakaistaleella on mursuja kylki kyljessä.

Oudointa on se, että lähes kaikki rannalla olevat mursut ovat aikuisia naaraita. Mukana on vain muutama poikanen. Tähän aikaan vuodesta suunnilleen joka kolmannella naaraalla tulisi olla poikanen hoidettavanaan, sanoo Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen biologi Anthony Fischbach radiokanavan haastattelussa.

Hänen mukaansa vielä viisi vuotta sitten olisi ollut ennenkuulumatonta, että Alaskan luoteisrannikko Tsuktsienmeren rannalla olisi syyskuussa jäätön. Nyt jäätä on enää pieninä kimpaleina.

Mursut syövät merenpohjan simpukoita. Tutkijan mukaan ravinnonhankinta onnistuu myös rannalta, mutta matkaa ruokailupaikoille on enemmän. Tästä seuraa, että poikasten imettämiseen riittää vähemmän ravintoa. Toisaalta poikasten vahtiminen on tavanomaista vaikeampaa.

Tutkijat seuraavat nyt, miten evakkoelämä rannalla vaikuttaa mursukannan elinkykyyn. Jos poikasten kuolleisuus nousee, edessä on harkinta, onko mursu julistettava uhanalaiseksi lajiksi. Yhdysvaltain ympäristöviranomaiset tekevät asiassa päätöksen tammikuussa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi