Näyttelijäliitot boikotoivat Hobitti-elokuvia

Kansainväliset näyttelijäliitot ovat kehottaneet jäseniään olla ottamatta rooleja tulevista Hobitti-elokuvista sopimuskiistan takia. Elokuvat tuottava Peter Jackson on puolestaan uhannut siirtää kuvaukset Uudesta-Seelannista Eurooppaan.

viihde

Yhdysvalloissa, Australiassa, Britanniassa ja Kanadassa toimivat näyttelijäliitot sanovat, että Hobitti-elokuvien tuottajat ovat kieltäytyneet neuvottelmasta heidän kanssaan. Liittojen mukaan Uudessa-Seelannissa ei ole tehty vuosiin niiden hyväksymiä esiintymissopimuksia. Sopimukset eivät ole taanneet näyttelijöille lainkaan palkanmaksua tai työolosuhteita. Esiintyjille ei ole myöskään maksettu korvauksia uusintaesityksistä.

Liittojen tavoitteena on saada Hobitti-elokuvissa esiintyville niiden ehdot täyttävät sopimukset. Elokuvan tuottajat ovat sanoneet, että liittojen ehtoihin suostuminen rikkoisi Uuden-Seelannin kilpailulakeja.

Maanantaina elokuvat tuottava Peter Jackson uhkasi siirtää kuvaukset pois Uudesta-Seelannista. Jackson kirjoittaa avoimessa kirjeessä, että boikottitoimenpiteet aloittanut Australian näyttelijäliitto pyrkii vain saamaan jalansijaa naapurissa yrittäessään kartuttaa tulojaan. Jackson on vihainen siitä, että pieni joukko voi tuhota jo monta kertaa viivästyneen projektin. Hän myös painottaa, että ei ole koskaan ollut näyttelijäliittoja vastaan. Mikäli kiistaa ei saada selvitettyä, Jackson aikoo kuvata elokuva Itä-Euroopassa.

Uudessa-Seelannissa kuvattiin Taru sormusten herrasta -elokuvat, jotka kertovat ajasta Hobitti-tarinan jälkeen. Elokuvia on suunniteltu jo vuosia, mutta useat takaiskut ovat viivästyttäneet kuvausten aloittamista. Ohjaajaksi valittu Guillermo Del Toro vetäytyi tehtävästä kesällä viivästysten takia. Peter Jacksonin uskotaan toimivan ohjaajana, mutta virallista ilmoitusta siitä ei ole tehty.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset