Suomalainen ei osaa sairastaa hyvällä omallatunnolla

Suomalaiset eivät osaa sairastaa hyvällä omallatunnolla. Viivi Laakkonen pohtii sairastamisen sietämätöntä vaikeutta.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Viivi Laakkonen.
YLE / Jouni Koutonen

Tässä taannoin yrityskouluttaja Jari Sarasvuo sanoi Taloussanomille, että suomalaisilla on huono työmoraali. Suomalaiset inhoavat työntekoa ja sairaslomaa otetaan heti, kun töissä tulee paha mieli.

Kyllä, myös Suomesta löytyy ihmisiä, jotka jäävät pois töistä heti, kun siihen tulee pienikin mahdollisuus. Omasta tuttavapiiristäni ei näin äkkiseltään tule mieleeni kuin yksi ”tällainen ihminen”. Suurin osa läheisistäni ja tutuistani kuuluu siihen toiseen ääripäähän. Jos flunssa iskee, töissä pysytään niin kauan kuin henki pihisee ja pysyy ilman tukea pystyssä. Sarasvuon mukaan tämä ihmisryhmä on säälittävän ylitunnollinen. Hän muistuttaa, että se on mielenvikaisuuden muoto.

Hienoa. Joko suomalainen on laiska ja kunnianhimoton vässykkä tai niin säälittävän ylitunnollinen, että se on mielenvikaista. Myös minä kuulun tähän jälkimmäiseen, mielenvikaisten ihmisten ryhmään. En ole koskaan osannut sairastaa. Jos jokin tauti minut kellistää vuoteenomaksi, poden koko sairasteluni ajan huonoa omaatuntoa.

Sairaslomalla ollessani tavallisesta kauppareissustakin tulee huono omatunto. Mitä jos joku työpaikaltani näkee minut ja huutelee sitten käytävillä, että ei se Viivi mikään sairas ole. Siellä se kävi reippaana ruokaostoksillakin. Tiedän, se on tyhmää. Jos työkaverini on sairaslomalla, minulle ei tulisi mieleenikään kyseenalaistaa hänen sairautensa paikkansapitävyyttä.

Deadlinet painavat päälle, työmarkkinoilla pärjäämisen taakka painaa pienen ihmisen kasaan. Jos en loista työssäni joka päivä, olen epäonnistunut. Jos työpanokseni ei ole joka päivä 110 prosenttinen, putoan oravanpyörästä, joka takaa hyvän elämänlaadun.

Mistä tämä vainoharhainen ja Sarasvuon mukaan säälittävä ja mielenvikainen ajattelutapa johtuu? Kuvittelemme, että jos olemme parikin päivää poissa sorvin ääreltä, koko firma kaatuu. Sisimmissämme kuitenkin tiedämme, että näin ei ole. Me haluaisimme olla korvaamattomia. Korvaamattomia me emme kuitenkaan ole ja tämän vuoksi yritämme alitajuisesti psyykata itseämme tähän harhaluuloon. Kukaan ei halua olla korvattavissa.

Minkälainen suomalaisen tulisi siis olla, jotta hän olisi hyvä työntekijä? Liika tunnollisuus on säälittävää ja mielenvikaista. Jos työote on köykäisempi ja sairaslomalle jäädään heti kun nenä hieman vuotaa, työmoraali on surkea. Tällaista moraalitonta ja kunnianhimotonta ihmistä odottaa mahdollisesti leipäjono. Ylitunnollista ja säälittävää ihmismuurahaista odottaa mahdollisesti sydänkohtaus, aivoinfarkti, ikuinen riittämättömyyden tunne ja ennenaikainen stressikuolema.

Dilemmaa ei ole, jos pysyy terveenä ja onnistuu löytämään itselleen mieluisan työn. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta onneksi meillä suomalaisilla on tukenamme Jari Sarasvuon kaltainen visionääri, joka muistuttaa meitä aina silloin tällöin todellisuudesta.

– Elämä on kuitenkin sellaista, että aina joskus tulee paha mieli, sanoo Sarasvuo Taloussanomille.

Lähteet: Viivi Laakkonen / YLE Turku