Asuintaloistakin kehitettävä energiantuottajia

Vuoden 2021 alusta kaikkien uusien rakennusten on oltava lähes nollaenergiarakennuksia. Viranomaiskäytössä olevia rakennuksia määräys koskee jo kaksi vuotta aikaisemmin. Nollaenergiatalo tarkoittaa taloa, joka tuottaa vuoden aikana saman verran energiaa kuin se kuluttaa.

tiede
Tältä näyttää parhaillaan rakennettava nollaenergiatalo.YLE

Asiasta määräävä EU-direktiivi tuli voimaan heinäkuussa ja direktiivin edellyttämä suomalainen lainsäädäntö valmistunee noin kahden vuoden kuluttua.

Johtava asiantuntija Tapio Jalo energia-alan asiantuntija yritys Motivasta kertoo, että ratkaisuna pohjoisen kylmiin olosuhteisiin voi olla talon oma energiatuotanto ja energian syöttäminen sähköverkkoon.

- Määritelmä nollaenergiatalosta tarkoittaa vuotuista energiatasetta. Käytännössä vuositasolla rakennuksessa tuotetun uusiutuvan energia ylijäämää on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä, Jalo kertoo.

Jalon mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rakennuksissa tullaan käyttämään energiaa, mutta energiaa myös pyritään tuottamaan saamaan aikaan, jotta vuositase olisi tasan tuotetun ja kulutetun osalta.

Energiatehokkuusvaatimuksia kiristettiin kuluvan vuoden alusta alkaen ja vuoden 2012 alkussa voimaan tulevaa tiukennusta valmistellaan parhaillaan. Tämän vuoden muutos nosti rakentamiskustannuksia neljästä viiteen prosenttia.

Lähteet: YLE Perämeri