1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puutarhanhoito

Syksy on parasta istutusaikaa

Taimistoviljelijät ovat järjestäneet syksyn aikana istutustapahtumia eri puolilla Hämettä muistuttaakseen syysistutusten eduista. Puutarhaharrastajat ovat unohtaneet lähes tyystin taimien syysistutuksen. Sen sijaan viheralan ammattilaiset ovat aina käyttäneet syksyn otolliset olosuhteet hyväkseen.

puutarhanhoito
6.-luokkalaisia istutuspuuhissa

Janakkalassa Harvialan kuudesluokkalaiset istuttavat koulun pihamaalle hedelmäpuita ja marjapensaita sekä muutaman koristepuun. Kuudesluokkalainen Sara Kortesoja kaivaa yhdessä luokkakavereidensa kanssa monttua kesäomenapuulle.

Kuopan kaivaminen on kovaa puuhaa, sillä lapio paljastaa maasta paljon kiviä ja läheisten koivujen juuria. Sara kertoo kaivaneensa viimeksi kuoppia hiekkalaatikolla.

- En ole koskaan aikaisemmin istuttanut omenapuita tai marjapensaita. Sen verran mukavaa puuhaa istuttaminen oli, että voisin auttaa isää omenapuitten istuttamisessa.

- Kiva juttu, että koulun pihalle saatiin hedelmäpuita, niitä voi sitten välitunnilla käydä napostelemassa. Ja istuttaminen oli mukavaa siksikin, kun sai tehdä sitä yhdessä luokan kanssa.

Harvialan koulun vanha puutarha jäi hiljattain laajennusosan alle. Koulun rehtori Seppo Kilpi onkin syystä iloinen, kun Harviala Oy lahjoitti koululle uudet puun- ja marjapensaiden taimet.

Syysistutuksissa paljon etuja

Harviala Oy:n toimitusjohtaja Marjatta Nummela kertoo, että istutuspäivän takana on ajatus siitä, että syksy on parasta istutusaikaa.

- Kuluttajat ihan suotta aristelevat syksyä ja tulevaa talvea. Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Syksyn olosuhteet sopivat hyvin istuttamiseen, koska maa on kosteampaa kuin keväällä eikä aurinko ja kuumuus kuivata kasveja.

- Tokihan on joitakin kasveja kuten havut, joita ei suositella istutettavaksi syyskuun jälkeen. Mutta lähes kaikki muut kasvit sopivat syksyllä istutettaviksi.

Taimistoviljelijät ovat tänä syksynä järjestäneet tempauksia, joista useimmat on suunnattu myös lapsille ja nuorille.

- He ovat itse saaneet istuttaa marjapensaita, hedelmäpuita ja koristekasveja päiväkotien ja koulujen pihoille, sanoo Marjatta Nummela.

- Olen vuosien saatossa nähnyt, että lapset ja nuoret yhä enemmän ovat kiinnostuneita oman ympäristönsä kasveista. Ja jos tällaisilla istutustempauksilla voidaan lisätä lasten innostusta asiaan, niin olen siitä hyvin iloinen.

Lähteet: YLE Häme / Anne Niskanen

Lue seuraavaksi