1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kohuttu uhrikivi muutti autoliikkeiden ahdingosta uuteen paikkaan

Uhrikivenkadun massiivinen kuppikivi kaivettiin ylös maanantaina Hämeenlinnassa. Tuhansia kiloja painanut kivi siirrettiin sata metriä. Uudessa paikassaan sen uskotaan sopivan aikaisempaa paremmin käyntikohteeksi kuin autokaupan vieressä.

Suuri kivenjärkäle nosturin nostamana ilmassa

Suurta huomiota saanut, 30 000 kiloa painanut kuppikivi siirrettiin Museoviraston tarkassa valvonnassa uuteen paikkaan Hämeenlinnan Kaurialassa. Uhrikivenkadun varrella sijainnutta kiveä siirrettiin lavetilla vajaat sata metriä Uhrikivenkadun ja Matintien kulmaukseen. Kiven alkuperäinen paikka oli autoliikkeen pihalla.

- Kivi saa arvolleen nykyistä kauniimman ja sopivamman paikan väljemmässä ympäristössä. Uudessa paikassaan se sopii myös aikaisempaa paremmin käyntikohteeksi, sanoo tutkija Vesa Laulumaa.

Muinaisjäännöksen siirto on muinaismuistolain mukainen toimenpide, jolla kohteen suojelun ja säilymisen katsotaan paranevan huomattavasti. Kiven siirtoa on valmisteltu pitkään eri osapuolten kesken.

Alueella viljelystä jo rautakaudella

Kivi sijaitsee Vanha Ojoisten latokartanon pelloilla, mitä on viljelty jo rautakauden aikana.

- Kivi istutetaan samoihin ilmansuuntiin ja samalle tasolle, lupaa Laulumaa

Aro-Yhtymä Oy rahoittaa kuppikiven siirron ja sitä edeltäneet tutkimukset. Kesäkuussa tehdyissä töissä ei selvinnyt arkeologisia löytöjä. Lisäksi otettiin myös fosfaatti- ja makfo-fossiili näytteitä.

Hämeenlinnan kaupunki on osoittanut kivelle uuden paikan ja huolehtii kiven ympäristön istutuksista.

- Ilmeisesti autokauppiaat ovat käyneet uhraamassa kivelle, koska kiven tuomaa vaurautta on lähelle siunaantunut, Laulumaa naurahtaa.