Uusi Valkoisenlähteentie avattiin tiistaina

Uuden Valkoisenlähteentien avajaisia vietettiin tänään tiistaina Tikkurilassa. Tie avattiin liikenteelle Talvikkitien ja Jokiniementien väliseltä osuudelta. Samalla alikulkua koristava, taitelija Tuuli Helveen Virtapaikka-teos julkistettiin.

Tuuli Helve, Virtapaikka, 2010, Vantaan kaupungin taidekokoelmat. Kuva: Vantaan kaupungin taidekokoelmat/Pekka J. Heiskanen

Tikkurilan aseman pohjoispuolelle valmistunut katuyhteys antaa vauhtia sekä Tikkurilan ydinkeskustan että Jokiniemen rakennushankkeille. Jokiniemeen on mahdollista rakentaa yli tuhat asuntoa ja satoja työpaikkoja pääradan ja tulevan Kehäradan varteen. Radan länsipuolelle Tikkurilan nykyisen aseman tienoille tulee asuntojen lisäksi matkakeskus liike- ja toimistotiloineen.

Uuden Valkoisenlähteentien vaikein ja kallein vaihe oli Ratatien ja Jokiniementien välisen pääradan alittavan osuuden rakentaminen. Siihen sisältyi kolme eri siltaa: varsinainen ratasilta, radan länsipuolinen Ratatien silta ja itäpuolinen Teatteripolun silta.

Uutta katua rakennettiin runsaan kolmen vuoden aikana noin kilometrin verran ja siihen liittyviä katuja rakennettiin tai parannettiin noin puolen kilometrin verran. Talven aikana kadunvarteen tulee vielä meluvalli. Kaikkiaan katuhanke tuli maksamaan lähes 30 miljoonaa euroa.

Ympäristötaideteoksessa virtaavat liikenne ja joki

Tuuli Helven Valkoisenlähteentien alikulkutunnelin ja Ratatien risteyssillan seinäpinnoille suunnittelema Virtapaikka-kuvataideteos on uusin lisäys Vantaan kaupungin taidekokoelmaan.

Helveen teoksen pohjana oli taiteilijan Keravanjoelta ottama kuva, jota hän toistaa ympäristötaideteoksen ympyräkuvioissa. Taiteilijan mukaan teos muistuttaa Tikkurilan liikenteestä, teollisuudesta ja jokialueesta. Virtapaikka-nimikin viittaa sekä joen että liikenteen virtoihin.

Teos on suojattu uudella teknologialla töhryjen varalta. Suojaamisessa on käytetty sekä nanoteknologiaan perustuvaa impregnointiainetta että perunasta tehtyä polysakkariinipohjaista ainetta.