1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikael Agricola

Jippu,nälänhätää torjuva kahvila ja afrikkalaista hardcoremeininkiä

Helsinkiläinen Agricolaliike on löytänyt reseptit seurakuntaelämän virkistämiseen. Viime vuonna perustetun liikkeen tarkoituksena on levittää Tuomasmessujen vahvaa yhteisöllisyyttä muuallekin Tuomiokirkkoseurakunnan toimintaan ja saada mukaan kaikkein haastavin ikäryhmä, 20–40–vuotiaat.

Mm. Agricolaliikkeen Tuomasmessut vetävät mukaan paljon väkeä. Kuva: Agricolaliike

Agricolaliikkeen toiminnanjohtaja pastori Teemu Laajasalo on innoissaan, syystäkin. Liikkeen tapahtumissa käy noin 2500 ihmistä viikossa. Kasvua viime vuodesta on reilut 40 prosenttia.

Siinä missä koko kirkon, on myös Agricolaliikkeen haasteena ollut tavoittaa 20–40–vuotiaat kaupunkilaiset. Nyt siinä on Laajasalon mukaan kuitenkin onnistuttu.

– He ovat näitä niin sanottuja nuoria aikuisia, mikä on kylläkin ärsyttävä termi. Mainostajien kultapossukerho! Älyttömän iso juttu on se, että me olemme saaneet paljon nuoria perheitä mukaan toimintaan. Sitä kautta tämä ikäryhmä on tullut mukaan toimintaan.

Nuorempaa väkeä houkuttaa kirkkoon keskiviikkoiltainen Agricolamessu, jonka kantava voima on Jippu. Eläkeikäiset puolestaan käyvät sankoin joukoin viikoittaisessa seniorifoorumissa.

– Siellä käy 450 ihmistä viikossa. Joka toinen viikko eläkeläisten illan vetää lääkäri, joka toinen viikko joku meistä pantapaidoista, sanoo Laajasalo.

Joka sunnuntai Mikael Agricolan kirkon bänditilan täyttää Laajasalon sanoin "niin hardcoremeininki ettei mitään rajaa". Helsingin afrikkalaisille kristityille vetää silloin jumalanpalveluksen angolalainen tai kongolainen pastori.

– Karismaattinen Nokia-liikekin on sen rinnalla harmaa ja byrokraattinen.

Agricolaliikkeen ovat perustaneet Helsingin seurakuntayhtymä, Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta, Helsinki Missio ja Tuomasyhteisö.

Ensi viikolla Mikael Agricolan kirkko muuttuu kahvilaksi. Kahvilan toimintaperiaate on omalaatuinen: jokaisesta ostoksesta lahjoitetaan ruoka-annoksen suuruinen summa Kirkon Ulkomaanavun kautta nälänvastaiseen työhön Afrikkaan.

– Emme halua, että kahvilasta tulee mikään pienen sisäpiirin juttu, vaan haluamme, että sinne tulisi kuka tahansa.

Hän kertoo, että tavoitteena on avata samalla periaatteella toimivia kahviloita ympäri Suomea.

Kahvila tarjoaa lähistön yrittäjien tuotteita. Café Agricolassa on aluksi tarjolla esimerkiksi Kakkugallerian leivoksia ja piiraita, Kanniston leipomon kahvileipiä, Primulan munkkeja ja Aula-työkodin pullia.

Kirkon seurakuntasaliin tulevan Café Agricolan avajaisia vietetään torstaina 23. syyskuuta.