Rakennuksista energiatehokkaampia vuonna 2012

Ympäristöministeriö kaavailee 20 prosentin tiukennusta uusien rakennusten energiatehokkuuteen. Määräysten on määrä tulla voimaa vuoden 2012 alusta alkaen.

Energiatehokkaat talot
Mies työskentelee rakennustyömaalla.
Moni rakentaja on ilman töitä Uudellamaalla.YLE

Uudistuksessa kiinnitetään huomiota rakennusten kokonaisenergian tarkasteluun eli lämmön, sähkön ja jäähdytysenergian kulutuksen. Aikaisemmissa määräyksissä on kiinnitetty huomiota vain rakennusten lämpöeristysten vahvuuteen ja lämpöhäviöihin.

Rakennusmääräysten tiukentamisen taustalla on ilmastomuutoksen hillitseminen. Rakennukset kuluttavat noin 40 prosenttia Suomen kokonaisenergiasta.

Määräykset pitävät sisällään myös uusiutuvan energian vähimmäisvaatimuksen.

- Jos esimerkiksi pientalossa on maalämpöpumppu, niin uusiutuvan energia vaatimus saadaan täytettyä ja sähkön osuus pienennettyä. Toisin sanoen asetettuun vaatimukseen on mahdollista päästä. Öljylämmityksessä vaatimus voi täyttyä esimerkiksi sillä, että taloon asetetaan aurinkokeräimet, jolla voidaan yleensä kattaa noin puolet käyttöveden energiatarpeesta, kertoo yli-insinööri Pekka Kalliomäki ympäristöministeriöstä.

Ympäristöministeriö lähetti tiistaina uudet rakennusmääräysehdotukset lausuntokierrokselle. Energiatehokkuuteen on tulossa myöhemmin vielä lisää vaatimuksia. Vuodesta 2021 alkaen kaikkien uusien rakennusten on kesällä annetun EU-direktiivin mukaan oltava lähes nollaenergiarakennuksia.

Lähteet: YLE Perämeri