Hyppää sisältöön

Jorma Uotinen toivoo Kansallisbaletin työllistävän suomalaistanssijoita

Tanssija ja koreografi Jorma Uotinen toivoo, etteivät ulkomaalaiset tanssijat syrjäyttäisi suomalaisia Kansallisbaletin tanssijoina. Uotinen juhlii nyt 40-vuotisuraansa Kansallisbaletissa kolmella tanssiteoksella. Uotinen on toiminut Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1970 alkaen useissa eri tanssiryhmissä.

Jorma Uotinen johti Suomen Kansallisbalettia vuosina 1992-2001. Talo on muuttunut paljon hänen johtajakaudestaan. Suurin muutos on se, että tanssijoiksi kiinnitetään yhä enemmän ulkomaalaisia. Uotinen mielestä on tärkeätä, että Kansallisbaletti tarjoaa töitä myös suomalaisille tanssijoille.

- Kun on kysymys Suomen Kansallisbaletista, niin toivoisin, että edes puolet tanssijoista pysyisi suomalaisina. Meillä on tanssijakoulutus Suomessa ja toivon, etteivät kaikki joutuisi hakemaan työtilaisuuksia maan ulkopuolelta.

Kolme tanssiteosta osoittavat koreografin kehityksen

Kansallisbaletissa nähdään Uotisen 40-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi kolme hänen koreografiaansa: Ballet Pathétique vuodelta 1989, La Diva vuodelta 1991 ja uusin teos Black Water viime syksyltä.

- Kansallisbaletin johtaja Kenneth Greve toivoi Pateettista balettia Kansallisbaletin ohjelmistoon, mikä on minusta iloinen asia. Greve toivoi myös, että esiintyisin itse. Minulla ei ole tällä hetkellä muuta tanssisooloa kuin La Diva.

Uotisen mukaan Kansallisbaletin lavalla nähdään, miten hän on kehittynyt koreografina viimeisten 20 vuoden aikana.

- Pateettisessa baletissa on enemmän klassista liikesanastoa, ihan selkeät arabeskit, attituudit ja piruetit. Mustan veden liikekieli on taas räjähtävämpi. Energia heittää liikettä ja mukana on paljon pudotuksia, hän kuvaa.

Uotinen panostaa musiikin tekemiseen

Monet balettitanssijat jäävät eläkkeelle täytettyään 40 vuotta, mutta Jorma Uotinen jatkaa tanssimista vielä 60-vuotinaanakin.

- Tanssin sellaista, jonka pystyn fyysisesti suorittamaan. Aion jatkaa Diivaa niin kauan kuin pystyn nostamaan kymmenen tuolia käsivarsilleni.

Tällä hetkellä Uotista kiinnostaa eniten musiikin tekeminen ja laulaminen.

- Olen tehnyt konsertteja kymmenen vuotta. Nyt alkaa olla vähitellen sellainen tuntuma, että olen asian kanssa sinut. Olen saanut hyvin palkitsevaa palautetta, joka ajaa minua eteenpäin tekemään uusia projekteja, Uotinen kertoo.