1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kurdimies tunnusti terroriteon suunnittelun Jyllandspostenia vastaan

Norjassa terrorismiepäilyistä pidätetty kurdi on paljastanut suunnitelleensa terrori-iskua tanskalaista Jyllands-Postenia vastaan. Lehti julkaisi viisi vuotta sitten pilakuvia profeetta Muhammedista, mikä aiheutti voimakasta tunnekuohua muslimimaissa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pidätetty kurdi on tunnustanut, että terrori-iskua suunniteltiin ainakin tanskalaista Jyllandspostenia vastaan. Tähän saakka Norjan poliisi on uskonut, että kaikki suunnitellut terroriteot oli tarkoitus tehdä Norjassa.

Irakilaissyntyinen kurdi, jolla on oleskelulupa Norjaan, pidätettiin kahden muun miehen lisäksi kesällä Saksassa terrori-iskujen suunnittelusta ja yhteyksistä al-Qaida-verkostoon. Muut pidätetyt ovat Norjan kansalaisuuden saanut uiguuri Kiinasta ja uzbekki, jolla on oleskelulupa Norjassa.

Norjan poliisin epäilyjen mukaan ainakin yksi pidätetyistä on on ollut terroristien koulutusleirillä Afganistanissa. Jyllandsposten-suunnitelman lisäksi miehillä epäillään olleen yhteydet New Yorkin maanalaiseen ja brittiläiseen ostoskeskukseen suunniteltuihin terrori-iskuihin.

Poliisin mukaan miehet yrittivät hankkia materiaalia räjähteiden valmistamiseen. Jyllandsposten on joutunut toistuvasti terroriuhkausten kohteeksi Muhammed-pilakuvien julkaisemisen jälkeen. Kuvat julkaistiin syyskuussa 2005. Syyskuun alussa tshetsheenimies sai vammoja kööpenhaminalaisessa hotellissa sattuneessa räjähdyksessä. Hän yritti koota kirjepommia, jonka osoite todennäköisesti oli Jyllandsposten.

Lähteet: AP, AFP;

Lue seuraavaksi